Vaccinul anti-COVID produs de Rusia, în ultima fază de testare. Când ar putea fi înregistrat
Vaccinul candidat dezvoltat de Rusia împotriva noului coronavirus a intrat în ultima fază de testare şi ar putea fi înregistrat săptămâna viitoare, a anunţat vineri adjunctul ministrului rus al sănătăţii, Oleg Grinev.
"În prezent se află în ultima fază de testare, ceea ce este extrem de important. Trebuie să înţelegem că vaccinul va fi sigur", a declarat Grinev, potrivit Agerpres.
Un alt oficial de rang înalt din domeniul sănătăţii a declarat luna trecută că vaccinul va intra în faza de producţie în masă din septembrie.
Rusia se află pe locul patru mondial în ceea ce priveşte cazurile de infectare cu noul coronavirus, cu un număr de 875.000 de teste pozitive.
Vaccinul, testat pe soldații ruși
Vaccinul a fost dezvoltat de Institutul de stat de Cercetări Epidemiologice şi Microbiologice Gamaleya, care a anunţat acum două luni că acest vaccin a produs imunitate tuturor participanţilor la teste, fără a se înregistra efecte secundare negative.
Iniţial, vaccinul a fost testat pe voluntari din cadrul institutului şi pe soldaţi.
"Nu au fost identificate efecte secundare sau chestiuni anormale" în rândul soldaţilor voluntari, conform unui comunicat dat în această săptămână de Ministerul rus al Apărării.
"Studiile au arătat cu claritate că toţi voluntarii au avut un răspuns imunitar clar în urma vaccinării", susţinea Ministerul rus al Apărării.
Avertisment din partea lui Fauci
Imunologul Anthony Fauci, vocea științifică din Statele Unite cu privire la pandemia de COVID-19, şi-a exprimat vineri îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia şi China, informează AFP.
“Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra”, a declarat Fauci în timpul unei audieri în Congresul american.
“Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, ca să nu spun mai mult”, a adăugat respectatul director al Institutului american de boli infecţioase, care consideră că SUA nu vor fi nevoite să depindă de vaccinurile altor ţări.