Uraganul Isaias scade din intensitate înainte de a atinge coastele Floridei

Ultima actualizare: 02-08-2020 17:33
uragan lorenzo
www.sciencenews.org

Uraganul Isaias a scăzut din intensitate în apropierea de coasta de sud-est a Floridei (SUA), unde va ajunge duminică însoţit de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, relatează EFE.

Isaias, care a devenit uragan de categoria 1 la trecerea sa prin insulele din Caraibe, unde a generat sâmbătă ploi şi inundaţii care au provocat moartea a cel puţin două persoane, îşi va menţine forţa la apropierea de coasta de est a Floridei în cursul zilei de duminică şi la primele ore ale zilei de luni, potrivit Centrului Naţional de Uragane (NHC), cu sediu la Miami.

Un avion al forţelor armate ale SUA care îi urmăreşte cursul a survolat uraganul şi a calculat că vânturile sale au scăzut din intensitate şi a eliminat posibilitatea ca acesta să se transforme din nou în uragan de categoria 1.

Totuşi, vânturile care însoţesc furtuna tropicală (de între 63 şi 117 km/h) ating viteza de 185 de km în ochiul lui Isaias, situat la 75 km distanţă de oraşele Fort Lauderdale şi West Palm Beach din Florida.

Vânturile puternice au lăsat deja fără electricitate 1.500 de clienţi din sud-estul Floridei, potrivit site-ului Poweroutage.us, şi au fost suspendate aproape 30 de zboruri de pe aeroporturile din Fort Lauderdale şi Orlando, informează Flightaware.com.

O altă ameninţare a furtunii tropicale sunt inundaţiile în combinaţie cu valurile înalte, notează NHC, care a emis un ordin de alertă pentru zonele de pe coasta de est a Floridei unde valurile ar putea atinge 1,2 metri înălţime în staţiunile Jupiter şi Ponte Vedra Beach.

Pe durata trecerii sale prin Republica Dominicană, unde 14 dintre cele 32 de provincii naţionale au fost plasate sub cod roşu, Isaias a făcut o victimă şi a provocat viituri. Vineri, Isaias a provocat numeroase pagube materiale şi în teritoriul american Puerto Rico.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO