"Urbi et Orbi": mesajul de Paste al Papei Francisc. "Este scandaloasa diferenta dintre bogati si saraci"

×
Codul embed a fost copiat

Conflictele armate, terorismul, sclavia moderna, abuzurile asupra femeilor si copiilor, saracia si bolile severe au fost invocate de Papa Francisc, duminica, in mesajul transmis credinciosilor la Liturghia de Paste oficiata in Piata San Pietro.

 Liturghia de Pasti a inceput la ora locala 10.00, in fata a mii de credinciosi veniti din toate colturile lumii. Pentru cateva minute, a plouat in Piata San Pietro. Suveranul Pontif i-a salutat pe credinciosi din papamobil, facand un tur al pietei. De la balcon, a rostit binecuvantarea "Urbi et Orbi”.

Binecuvantarea a inceput cu mesajul ca, in aceasta zi, in toata lumea, Biserica transmite vorbele ingerului catre femeile care au venit la mormantul lui Iisus: “Nu va temeti! stiu ca-l cautati pe Iisus care a fost crucificat. El nu este aici pentru ca a inviat… Veniti sa vedeti mormantul”.

“Dragostea este mai puternica, dragostea ne da viata, dragostea face ca speranta sa inmugureasca in salbaticie”, a continuat Papa Francisc.

Papa Francisc a adus o ruga lui Dumnezeu: “Ajuta-ne sa depasim criza foametei, agravata de conflicte si de imensa risipa pentru care suntem responsabili! Da-ne voie sa-i protejam pe cei vulnerabili, in special pe copii, femei si batrani, care sunt exploatati si abandonati in aceste vremuri!”.

Citește și
papa francisc
Un adolescent american a recunoscut ca a vrut sa-l ucida pe Papa Francisc in 2015, in numele gruparii Stat Islamic
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Suveranul Pontif a transmis aceleasi ganduri pentru cei bolnavi de Ebola in Guinea, Sierra Leone si Liberia, dar si pentru cei afectati de alte boli in locurile sarace ale lumii, s-a rugat pentru alinarea celor care nu pot celebra invierea alaturi de cei dragi si a celor care si-au parasit tara in cautarea unui viitor mai bun.

O ruga speciala a fost pentru Siria, "preaiubita Sirie", pentru ca cei care sufera de pe urma conflictului sa primeasca ajutor umanitar si taberele sa nu mai foloseasca forta militara, mai ales asupra civililor, dar sa negocieze o pace de lunga durata si mult asteptata si intarziata.

Un alt mesaj a fost pentru victimele din Irak si un gand de reconciliere pentru israelieni si palestinieni. “Ne rugam pentru incheierea conflictului din Republica Central-Africana, a atacurilor teroriste brutale din Nigeria si a violentelor din Sudanul de Sud. Ne rugam ca inimile noastre sa se indrepte catre problemele din Venezuela”.

Papa Francisc a cerut in mesajul sau intelepciune pentru decidentii politici in rezolvarea conflictului din Ucraina. “Doamne, ne rugam tie pentru toti oamenii de pe pamant: tu care ai cucerit moartea, da-ne viata ta, da-ne pacea ta! Dragi frati si surori, Paste fericit!”, au fost cuvintele Papei.

"Aceasta este sarbatoarea sperantei noastre, celebrarea certitudinii ca nimic si nimeni nu va putea sa ne separe vreodata de dragostea lui Dumnezeu”, a scris Suveranul Pontif, in noua limbi, pe contul de Twitter, Pontifex, in noaptea de Pasti.

"Invierea lui Christos nu e o sarbatoare cu flori, e mult mai mult”, a spus duminica, Papa Francisc. "Priveste inainte, nu te inchide! Ai un sens in viata! Sa ne gandim un pic fiecare dintre noi la problemele zilnice, la razboaie, la tragediile umane, si simplu, cu voce umila, in fata lui Dumnezeu si a noastra, va spun frati si surori, intorceti-va acasa repetand in inimile voastre: Christos a inviat!”, a fost indemnul suveranului pontif la Liturghia de Pasti, care a precedat mesajul „Urbi et Orbi”.

"Este scandaloasa diferenta dintre bogati si saraci”, a spus Papa Francisc. „Din pacate, la 2.000 de ani dupa anuntul din Evanghelie si dupa opt secole de la marturia lui Francesco, ne aflam in fata unui fenomen de "inegalitate globala” si a unei "economii care ucide”, astfel i-a scris Papa episcopului de Assisi, Domenico Sorrentino.

Aranjamentele florale din Piata Sf. Petru au fost aduse si anul acesta din Olanda, potrivit Ansa.it. Securitatea a fost sporita in Piata Sfantul Petru, duminica. Strazile adiacente au fost inchise traficului, toate persoanele care au intrat in Piata au trecut prin filtre de control.

Papa Francisc a oficiat sambata, pentru a cincea oara, slujba de inviere, in bazilica Sfantul Petru din Roma. El i-a indemnat pe credinciosi sa nu ignore situatia imigrantilor, a celor sarmani si a persoanelor vulnerabile, scrie Reuters.

La slujba de la Bazilica Sfantul Petru, suveranul pontif a vorbit despre durerea pe care au indurat-o Sfanta Maria si Mari Magdalena cand au mers la mormantul lui Iisus si a subliniat ca aceeasi suferinta poate fi citita pe chipurile multor femei din zilele noastre.

“Pe fetele lor se reflecta toti aceia care traiesc in saracie, sunt exploatati si traficati. Vedem si chipurile celor dispretuiti pentru ca sunt imigranti, ramasi fara tara, casa si familie”, a spus suveranul pontif.

In intampinarea sarbatorilor pascale, Papa le-a dedicat predicile celor nevoiasi. in Vinerea Mare, a amintit ca multi oameni au cazut victime bombardamentelor si altii s-au inecat incercand sa fuga de razboi.

La slujba de sambata, Papa Francisc a botezat 11 persoane, multi dintre ei adulti convertiti al catolicism, din Italia, Spania, Cehia, SUA, Albania, Malta, Malaysia si China.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Pelerinaj la Colosseumul din Roma. Mii de catolici s-au rugat impreuna cu Papa Francisc
Pelerinaj la Colosseumul din Roma. Mii de catolici s-au rugat impreuna cu Papa Francisc

Colosseumul din Roma a fost vineri seara un adevarat loc de pelerinaj. Mii de catolici s-au reunit acolo si s-au rugat impreuna cu Papa Francisc, apoi au participat la procesiunea Drumul Crucii din Vinerea Mare.

Un adolescent american a recunoscut ca a vrut sa-l ucida pe Papa Francisc in 2015, in numele gruparii Stat Islamic
Un adolescent american a recunoscut ca a vrut sa-l ucida pe Papa Francisc in 2015, in numele gruparii Stat Islamic

Un adolescent american a pledat luni vinovat dupa ce a fost acuzat de complot, in numele gruparii jihadiste Stat Islamic, pentru asasinarea Papei Francisc in timpul vizitei sale in Statele Unite, in 2015, relateaza AFP.

La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, liderii UE si-au reinnoit angajamentul european.
La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, liderii UE si-au reinnoit angajamentul european. "Ne-am unit pentru mai bine"

Liderii europeni au semnat sambata o declaratie de unitate in speranta reinnoirii angajamentului european in piata Capitoliului, in acelasi loc unde cele sase tari fondatoare au semnat in urma cu sase decenii Tratatul de la Roma.

Presedintele Klaus Iohannis, primit de Papa Francisc la Vatican, alaturi de alti lideri europeni
Presedintele Klaus Iohannis, primit de Papa Francisc la Vatican, alaturi de alti lideri europeni

Eveniment important la Vatican. Presedintele Iohannis se afla acolo alaturi de alti sefi de stat

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.