Imagini cutremuratoare dupa atacul sinucigas din Siria. 68 dintre cele 112 victime sunt copii


Ultimul update: Miercuri 19 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Duminica 16 Aprilie 2017 10:21
Categorie: Stiri externe
Siria, atentat, Alep, Rashidin

Bilantul atentatului cu masina-capcana comis sambata la periferia orasului Alep in apropierea unui convoi de autobuze care transportau persoane evacuate din localitati siriene proguvernamentale a urcat la 112 morti, inclusiv copii, relateaza AP.

Printre cei 112 morti se numara 68 de copii.

Atentatul a fost comis de un atacator sinucigas care conducea un camion-capcana folosit in mod normal pentru transportul cartofilor.

Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului masina-capcana a explodat la Rashidin, un cartier rebel situat la vest de Alep unde erau stationate autobuzele care transportau 5.000 de oameni — in majoritate siiti — evacuati vineri din Foua si Kafraya, doua localitati proregim din nord-vestul Siriei asediate de insurgenti.

Televiziunea de stat a imputat "grupurilor teroriste" - termen utilizat de regim pentru a-i desemna pe rebeli si pe teroristi - responsabilitatea acestui "atac cu masina-capcana". 

Nu este deocamdata clar daca printre morti figureaza si rebeli care pazeau zona in care stationau autobuzele.

In imaginile difuzate de televiziunea de stat se putea vedea ceea ce parea a fi locul atacului imediat dupa explozie, cu trupuri intinse pe jos, incendii si fuioare negre de fum. Autobuzele erau innegrite de la explozie, cu geamurile facute tandari.

Guvernul sirian si fortele rebele au inceput joi o operatiune de a evacua oamenii din patru orase asediate. Este vorba despre locuitorii din Foah si Kefraya, doua orase controlate de nord-vestul tarii, si despre cei din orasele controlate de rebeli, Madaya si Zabadani, din apropiere de Damasc.


Potrivit estimarilor, peste 30.000 de oameni urmau sa fie evacuati. Luna trecuta, ONU a descris situatia din cele patru orase drept “catastrofala”, peste 64.000 de civili fiind “prinsi in ciclul violentei zilnice”.

Multi oameni ar fi murit in cele patru localitati din lipsa de mancare si medicamente.

Rebelii acuza Damascul ca a incalcat termenii acordului, incercand sa scoata mai multi combatanti care ii sunt loiali decat au convenit partile.

Un acord similar precedent a esuat in luna decembrie, cand rebelii au incendiat autocarele care urmau sa fie trimise sa preia oameni. Foah si Kefraya, unde majoritatea populatiei este siita, au fost incercuite de rebeli si de jihadisti sunniti cu legaturi cu al-Qaida din martie 2015.

Madaya si Zabadani, majoritar sunnite, erau asediate din iunie 2015 de armata siriana si de combatanti ai miscarii siite libaneze Hezbollah. Aproximativ 4,7 milioane de oameni locuiesc in zone asediate din Siria, unde accesul este dificil.
 

Sursa: AP

VIDEO PROTVPLUS.RO