Unul din patru islamisti intorsi in Germania dupa ce s-au alaturat jihadului in Siria si Irak coopereaza cu autoritatile
Unul din patru islamisti intorsi in Germania dupa ce s-au alaturat jihadului in Siria si Irak coopereaza cu autoritatile, potrivit unui raport clasificat pe tema fenomenului radicalizarii citat de cotidianul Die Welt.
Din cei 850 de jihadisti care, potrivit organelor de securitate, au calatorit in ultimii ani in Siria si in nordul Irakului pentru a se alatura 'razboiului sfant', raportul a analizat biografiile a 784 de islamisti cu varste cuprinse intre 13 si 62 de ani care au participat la lupte alaturi de grupari teroriste precum Statul Islamic si Frontul Al Nusra si dintre care 274 s-au intors deja in Germania.
Potrivit documentului elaborat de Biroul Federal de Anchete Penale (BKA), Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei - serviciile secrete interne - si Centrul de Informare si Competente impotriva Extremismului al landului Hessa (HKE), aproape jumatate dintre cei intorsi in Germania - 48% - au ramas fideli cercurilor extremiste sau salafiste.
Pe de alta parte, in cazul a 8% dintre jihadistii care revin in Germania, autoritatile vorbesc despre 'o intoarcere din motive tactice, bunaoara pentru a se odihni sau in cautare de echipamente noi si de bani'.
Raportul, care insumeaza 61 de pagini, mentioneaza totodata ca deocamdata doar 10% dintre cei care au parasit Germania pentru a se alatura razboiului sfant s-au intors frustrati sau deziluzionati. Aproximativ o treime dintre cei care au plecat in Siria si Irak se afla in continuare in zonele de conflict, o alta treime se afla deja in Germania, din care 12% sunt deja in inchisoare. Restul sunt probabil in strainatate sau pur si simplu nimeni nu stie unde se afla, potrivit sursei citate.
Printre mediile in care se produce radicalizarea, expertii semnaleaza indeosebi cercul de prieteni - in 54% dintre cazuri -, moscheile salafiste (48%), propaganda pe internet (44%) si asa-numitele seminarii despre islam (27%). In 24% dintre cazuri, raportul se refera la campanii care sub pretextul 'aparent inofensiv' al distribuirii gratuite in zone publice a Coranului cauta de fapt sa atraga tineri susceptibili de a fi radicalizati.
Concluziile acestui raport urmeaza sa fie discutate la conferinta ministrilor de interne ai landurilor, care se desfasoara timp de trei zile, incepand de luni.