Unul din cele mai mari monumente ale lumii, la un pas de colaps. Ce l-a adus in aceasta stare

Ultima actualizare: 28-10-2012 10:23
Taj Mahal

Specialistii avertizeaza ca principalul obiectiv turistic al Indiei se va prabusi in cel mult cinci ani, daca nu vor fi luate masuri urgente.

Mai multe crapaturi au aparut anul trecut in anumite parti ale celebrului mausoleu Taj Mahal, iar fundatiile incep sa putrezeasca din cauza lipsei apei care venea din raul Yamuna.

Acum , debitul a scazut din cauza poluarii si defrisarii masive. Conceput de constructori in asa fel incat sa depinda de apa raului, in lipsa acesteia monumentul nu va putea rezista.

Restauratorii spun ca ar fi nevoie de aproximativ 71 milioane de lire sterline pentru a construi un baraj pe rau, asigurand astfel apa necesara. Alte variante presupun plantarea de copaci si asigurarea unei conducte de irigatie.

Si capitala Indiei, New Delhi, se confrunta cu lipsa de apa potabila, din cauza industrializarii si a cresterii populatiei. Deja, tot mai multi oameni se imbolnavesc din cauza consumului de apa contaminata.

Taj Mahal este afectat si de furtuni de nisip, care au loc tot mai des, din cauza defrisarii.

Mormantul a fost construit in urma cu 358 de ani de catre imparatul mogul Shah Jahan, in amintirea sotiei sale preferate, Mumtaz Mahal, care a murit la nastere.

Monumentul este vizitat anual de aproximativ 4 milioane de turisti din intreaga lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO