Un utilaj special a ajuns la cei 33 de mineri din Chile, prinsi in subteran
Acest canal de evacuare nu reprezinta insa decat primul pas din operatiunea de salvare, care va mai dura cateva zile. Specialistii spun ca greul de-abia acum incepe.
Aceasta victorie a fost salutata prin sunete de sirene, iar rudele si prietenii victimelor au inceput sa fluture steagurile nationale la auzul vestilor.
Una dintre rudele minerilor blocati sub pamant a spus pentru CNN: "Sunt fericit. Acum .. m-am linistit, nu mai mi-e teama".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii echipelor de interventie au precizat insa ca operatiunile de salvare propriu-zise vor incepe abia peste doua-trei zile. Inginerii trebuie sa gaseasca acum o metoda pentru a intari peretii putului de evacuare si sa previna astfel prabusirea acestuia.
Unul dintre inginerii echipelor de salvare a declarat recent ca ar putea fi nevoie de fortificarea peretilor tubului de evacuare, cel putin pentru primii 100 de metri, actiune care ar putea dura aproximativ 10 ore.
De asemenea, peretii acestui put trebuie deschisi astfel incat capsula de salvare, care va fi coborata in subteran, sa poata ajunge la mineri fara sa intampine niciun obstacol.
Pentru asta, va fi nevoie chiar si de folosirea unor explozibili, desi exista unele riscuri ca minerii sa fie raniti.
Cei 33 de mineri sunt blocati intr-o galerie din zona San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago, de 65 de zile.
La iesirea in aer liber, minerii vor fi consultati de urgenta, intr-un spital de campanie montat la fata locului.