Scandal international dupa uciderea leului simbol al statului Zimbabwe. Cine este de fapt vanatorul

27-07-2015 14:35


walt palmer leul cecil

Scandal in Zimbabwe, dupa ce organizatiile de protectie a animalelor au descoperit ca Cecil, leul simbol al tarii, a fost ucis, decapitat si jupuit.

Cel mai faimos leu dintr-un parc natural din Zimbabwe, Cecil, a fost omorat de un dentist american in cursul unei partide ilegale de vanatoare, ai carei organizatori vor comparea miercuri in fata justitiei din aceasta tara africana, transmit marti AFP si EFE.

Calificata drept 'crima atroce' de ministrul turismului din Zimbabwe, Walter Mzembi, uciderea felinei a provocat un val de revolta la nivel international si a dat un nou impuls organizatiilor ecologiste care solicita interzicerea vanatorii de lei pe intregul teritoriu al acestui stat si nu numai in parcurile naturale.


Walt Palmer, aflat in stanga imaginii

In varsta de 13 ani, celebru pentru coama lui neagra, Cecil era vedeta parcului Hwange, care a primit anul trecut 50.000 de vizitatori, dintre care 23.000 straini.

Potrivit unui ONG de mediu, la 6 iulie, animalul ar fi fost atras, in timpul noptii, in afara parcului cu ajutorul unei carcase de animal legate de un vehicul in miscare. Stomatologul Walter James Palmer a tras apoi asupra lui cu un arc cu sageti, dar nu a reusit decat sa-l raneasca.

“L-au urmarit si l-au gasit abia dupa 40 de ore si atunci a fost ucis cu focuri de arma”, a explicat pentru presa locala presedintele organizatiei Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF, Forta Speciala pentru Conservarea mediului din Zimbabwe), Johnny Rodrigues.

Initial, s-a crezut ca responsabil de moartea falnicului leu era un spaniol, dar aceasta organizatie a stabilit ca vanatorul, despre care nu se stie daca mai este in zona, era Walter James Palmer, un dentist bogat din statul american Minnesota. Informatia a fost confirmata, intr-o conferinta de presa organizata marti la Harare, de catre Asociatia Operatorilor de Safari din Zimbabwe (SOAZ).

Walter James Palmer a fost laudat cu ani in urma in presa pentru aptitudinile sale sportive. In 2009, ziarul 'New York Times' spunea despre el ca ar fi invatat sa traga cu arcul la varsta de 5 ani si ca era capabil sa 'nimereasca o carte de joc tragand de la 90 de metri distanta'.

Vanatorul profesionist Theo Bronkhorst, care a organizat actiunea, si fermierul Honesto Ndlovu, pe terenul caruia a fost omorat Cecil, vor comparea miercuri, acuzati fiind de braconaj, in fata tribunalului din orasul turistic Victoria Falls, in care se afla renumita cascada Victoria de pe fluviul Zambezi.

Povestea trista continua intrucat si puii lui Cecil sunt sortiti pieirii. Masculul care va prelua conducerea familei ii va ucide pentru ca femelele sa aduca pe lume propriii lui urmasi, potrivit expertilor.

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO