Un ”terorist” străin care a fost arestat în Kazahstan este, de fapt, un muzician faimos

Ultima actualizare: 09-01-2022 16:47
Vikram Ruzakunov
Akipress.com

Un ”terorist” care a fost arestat în Kazahstan, pentru că a participat la violențele comise împotriva instituțiilor acestei țări, este de fapt ... un muzician faimos din Kîrgîzstan.

Potrivit agenției de presă Aki Press din Kîrgîstan, este vorba despre Vikram Ruzakunov - un muzician de jazz foarte cunoscut în țara sa natală.

În 9 ianuarie, presa din Kazahstan a publicat imagini cu acest artist, arestat în Kazahstan, afirmându-se că ar fi venit în Almatî tocmai din Kîrgîzstan, ca să participe la actele de violență.

De asemenea, el a declarat în fața camerelor de luat vederi că i s-a promis suma de 90,000 de tenge (aproximativ 182 de euro), ca să ia parte la acele revolte. Însă, după cum se poate observa în înregistrarea video, muzicianul a fost bătut și are urme vizibile de violență pe față, ceea ce ridică semne clare de întrebare în privința declarațiilor sale.

De altfel, înregistrarea video cu Ruzakunov a stârnit indignare în Kîrgîzstan, unde el este foarte cunoscut, mai ales că el pleca frecvent în turnee în Almatî, pentru concerte, au confirmat rudele și prietenii săi.

De altfel, Ministerul Afacerilor Interne din Kîrgîzstan a confirmat că, înainte de Anul Nou, muzicianul a fost invitat la Almatî pentru un concert. Acesta a cumpărat un bilet de avion spre Kazahstan pe 16 decembrie 2021, iar în 2 ianuarie a plecat la Almatî.

Biroul de presă al Ministerului de Externe din Kîrgîzstan a precizat că reținerea muzicianului face obiectul unei anchete.

Potrivit agenției de presă rusești TASS, Vikram Ruzakunov a fost reținut deoarece este suspect de terorism. Informația a fost confirmată de șeful Securității din Kîrgîzstan, Kamcibek Tașiev.

„Cel mai probabil, s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”, a spus Tașiev.

Arestarea muzicianului de jazz a declanșat un val de reacții negative pe rețelele de socializare din Kîrgîzstan, mulți cerând să nu se mai colecteze ajutoare umanitare pentru Kazahstan, iar forțele kîrgîze de menținere a păcii să se întoarcă acasă.

VIDEO, mai jos, cu ”teroristul” muzician de jazz Vikram Ruzakunov în timpul unui concert: 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO