Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Extinderea războiului din Gaza ar fi un dezastru, dar încă poate fi evitată
Anxietatea crește pe zi ce trece privind izbucnirea unui război la scară largă în Orientul Mijlociu, în urma coflictului dintre Israel și Hamas în Gaza.
„Simțim și ne temem de acest lucru", a declarat săptămâna aceasta ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib pentru CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Nu vrem nicio escaladare a războiului. Nu ne place un război regional, pentru că este periculos pentru toată lumea. Periculos pentru Liban, periculos pentru Israel și pentru țările din jurul Israelului", a spus el, adăugând: „Un război regional este rău pentru toată lumea".
Dar singurul lucru care ar putea evita un astfel de dezastru este faptul că un conflict mai extins ar putea să nu fie în interesul național vital al niciuneia dintre marile puteri din regiune.
Și, în timp ce statele-cheie și grupurile extremiste par să promoveze această idee, există încă speranța că consecințele economice, politice și militare ale unei escaladări vor fi atât de grave, încât se vor opri chiar înainte de escaladare.
Aproape zilnic este un incident violent
Aproape în fiecare zi aduce un nou incident violent. Joi, de exemplu, SUA au efectuat o lovitură în Bagdad care a ucis un lider al unei miliții susținute de Iran, pe care Washingtonul o acuză de atacuri împotriva personalului american din regiune.
Trupele americane din Irak și Siria, însărcinate să țină sub control ISIS, au fost supuse în mod repetat unor atacuri cu rachete și drone din partea reprezentanților Teheranului.
Luptele se intensifică între Israel și o altă grupare pro-iraniană, Hezbollah, dincolo de granița cu Libanul. Într-un alt semn alarmant, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a spus joi emisarului american Amos Hochstein că timpul se scurge pentru a crea o „nouă realitate" la granița de nord a Israelului pentru a permite locuitorilor de acolo să se întoarcă la casele lor.
Între timp, Israelul este suspectat că a comis un atac asupra unui lider de rang înalt al Hamas, Saleh Al-Arouri, în Beirut, stârnind furia liderilor Hezbollah care controlează zona în care a fost ucis.
Într-un alt incident alarmant, forțele americane au scufundat săptămâna aceasta trei ambarcațiuni aparținând rebelilor Houthi în Marea Roșie, în urma unei serii de atacuri asupra navelor comerciale.
Comandamentul Central a declarat că elicopterele americane au fost primele asupra cărora s-a tras și au acționat în legitimă apărare. SUA și aproximativ o duzină de aliați au lansat o forță operațională maritimă pentru a proteja navele comerciale pe rutele maritime critice din zonă, după ce unele firme de transport maritim și-au trimis navele pe o rută mai lungă și mai puțin economică în jurul Africii.
Un dublu atentat cu bombă comis săptămâna aceasta în apropierea mormântului fostului șef al serviciilor de informații iraniene Qasem Soleimani, revendicat între timp de ISIS, a zguduit o regiune deja tensionată și ar putea crește presiunea internă asupra guvernului iranian, în timp ce acesta își plănuiește mișcări mai ample în Orientul Mijlociu.
De ce ar putea fi evitat un război mai amplu
Mulți dintre brokerii de putere din regiune - inclusiv Israelul, Iranul și Hezbollah - ar putea avea cel mai mare interes ca un nivel ridicat de tensiune să se oprească puțin înainte de război. Cu toate acestea, îngrijorarea pentru SUA este că toată această joacă cu focul ar putea declanșa un alt conflict în Orientul Mijlociu care ar putea atrage americanii. Acesta este un scenariu pe care administrația Biden dorește cu disperare să îl evite - mai ales într-un an electoral.
„Nu există motive strategice, (pentru) principalii actori regionali sau externi, de a declanșa un război regional, fie și numai pentru că obiectivele unui astfel de conflict ar fi neclare, iar acest lucru ar perturba imediat stabilitatea lor politică și economică semnificativă", a declarat miercuri Norman Roule, fostul manager al serviciilor secrete naționale americane pentru Iran, pentru Jake Tapper de la CNN.
„În același timp, Iranul și reprezentanții săi au multiple stimulente pentru a menține și chiar a crește intensitatea și frecvența acțiunilor actuale împotriva Israelului.Preocuparea ar trebui să fie că oricare dintre aceste activități produce un eveniment care necesită represalii sau implicarea altor actori care apoi se construiesc unul pe altul, ducând chiar la conflictul convențional pe care dorim cu toții să îl evităm”, a mai spus el.
Situația esteinstabilă, deoarece o deteriorare rapidă ar putea avea loc în orice moment pe mai multe fronturi. Hezbollah are în dotare mii de rachete care ar putea viza civilii israelieni, ceea ce înseamnă că intensificarea confruntărilor ar putea deveni rapid foarte periculoasă.
Un atac cu victime în masă al reprezentanților iranieni împotriva forțelor americane ar crea imperative politice și militare pentru ca președintele Joe Biden să întreprindă o acțiune militară mult mai energică decât a făcut-o până acum.
În cazul în care o navă americană sau aliată din Marea Roșie ar suferi avarii grave, Biden s-ar confrunta cu alegeri similare. Iar intrarea în Marea Roșie, în această săptămână, a unui distrugător iranian a ridicat posibilitatea unor calcule greșite cu marinele rivale care operează în apropiere în ape agitate.
Amploarea și barbaria operațiunii Hamas și răspunsul Israelului, care a distrus zone vaste de cartiere civile din Gaza, au declanșat o cascadă de evenimente încastrate în liniile de falie ale Orientului Mijlociu.
Undele de șoc care au urmat au pus capăt unei perioade de calm relativ în regiune, în timpul căreia administrațiile Trump și Biden, precum și aliații săi, au încercat să creeze legături mai strânse între statele din Golf și Israel.
Tensiunile care au urmat par să fi pus capăt speranțelor de la Casa Albă pentru orice diminuare tacită și informală a antagonismului cu Iranul, deși dușmanii politici ai lui Biden îl acuză că nu este suficient de dur cu Republica Islamică și cu programul său nuclear.
Un scurtcircuit geopolitic
Interesul actorilor cheie de a evita conflictul ar putea acționa ca un scurtcircuit. Având în vedere costul probabil al unui război regional și repercusiunile economice, militare și politice globale pe care le-ar declanșa, fiecare putere are motive întemeiate pentru a evita această situație:
Israelul este deja implicat într-un război încins în Gaza, despre care guvernul său spune că se va prelungi luni de zile. Un război la scară largă cu Hezbollah ar putea supune cetățenii israelieni la bombardamente potențial mult mai mari decât cele suferite de orașele israeliene din cauza atacurilor cu rachete ale Hamas anul trecut.
În acest sens, lovitura împotriva lui Arouri - în spatele căreia s-a aflat Israelul, a confirmat miercuri un oficial american pentru CNN - ar fi putut fi un pariu că nu va declanșa un răspuns masiv din partea Hezbollah.
În același timp, însă, în timp ce restul lumii se neliniștește cu privire la o extindere a conflictului, liderii israelieni cred că sunt deja implicați în ceea ce este efectiv un război regional, având în vedere amenințările pe mai multe fronturi cu care se confruntă.
Statele Unite intensifică o strategie pe care o folosesc de săptămâni întregi - pentru a încerca să oprească lucrurile să scape de sub control.
Secretarul de stat Antony Blinken se îndreaptă din nou spre regiune, confruntându-se cu presiuni tot mai mari pentru a calma tensiunile dintre Israel și Hezbollah, într-o situație care face ca Libanul, pe care Hezbollah îl domină, să se teamă de o catastrofă care ar putea agrava situația sa politică, economică și umanitară deja fragilă.
Forțele americane - în Siria, Irak și pe mare - par dureros de expuse. În ceea ce privește proxies iranieni, administrația Biden pare să încerce să restabilească un nivel de descurajare fără a declanșa ea însăși o cutie de tabuuri regionale.
De asemenea, Washingtonul și aliații săi tocmai au emis o declarație prin care îi avertizează pe rebelii Houthi din Yemen de consecințele pe care le vor avea dacă vor continua atacurile asupra transportului maritim în Marea Roșie, o rută maritimă vitală pentru economia globală.
Natasha Bertrand și Kevin Liptak de la CNN au relatat joi că răbdarea Casei Albe este pe cale să se epuizeze cu rebelii. Dar loviturile directe împotriva punctelor lor de lansare pe uscat nu numai că ar târî forțele aliate mai adânc în conflict, dar ar putea amenința armistițiul care a pus pauză războiului civil criminal din Yemen.
Biden se află într-o încurcătură politică. El este acuzat în mod constant de republicani că este prea blând cu Iranul și cu proxizii săi. Dar orice înrăutățire a situației regionale ar putea, de asemenea, să joace în favoarea afirmațiilor republicanilor că președintele democrat, în vârstă de 81 de ani, nu are capacitatea de a conduce.
Pericolul pentru Biden este că ultimii 20 de ani sunt plini de eșecuri repetate ale SUA de a-și impune voința în Orientul Mijlociu. Afirmarea puterii SUA este mai ușor de spus decât de făcut.
Iranul ar putea avea mai mult de câștigat din folosirea rețelei sale de grupuri proxy pentru a exercita costuri de nivel inferior asupra Israelului și a Statelor Unite decât dacă ar plonja într-un conflict direct. Acesta din urmă s-ar putea dovedi destabilizator din punct de vedere militar și economic și ar putea crește presiunea politică față de regimul clerical, care este deja în creștere după atacurile cu bombă.
Există, de asemenea, pericolul ca o astfel de presiune politică să forțeze mâna liderilor care ar putea considera că o poziție mai agresivă în străinătate ar putea ușura dificultățile de pe plan intern. În urmă cu numai 15 luni, clericii iranieni se confruntau cu un val de proteste antiguvernamentale declanșate de moartea unei femei aflate în custodia temutei poliții a moralității din țară.
Vali Nasr, profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a declarat miercuri CNN că este foarte îngrijorat de tensiunile actuale. Dar a adăugat: „Nu cred că iranienii doresc un conflict extins", precizând totodată că unii din Iran cred că Israelul încearcă să atragă Iranul în confruntări directe. „Cred că calculul, cel puțin în rândul iranienilor, al Hezbollah, poate și al altor guverne din regiune, nu neapărat al Israelului, este că Statele Unite nu doresc un război mai mare. Președintele Biden nu vrea un război mai mare", a declarat Nasr.
Aceste calcule s-ar putea schimba dacă Washingtonul nu reușește să descurajeze Israelul să extindă conflictul. Prin urmare, atacul asupra liderului Hamas din Beirut, despre care SUA au declarat că nu știau dinainte, pare a fi o mișcare riscantă a guvernului lui Benjamin Netanyahu.
Ea riscă să înrăutățească relațiile tot mai dificile cu SUA, după apelurile Casei Albe pentru o scădere a intensității operațiunii din Gaza, care au fost respinse în mod repetat.
Hezbollah este cel mai puternic actor politic din Liban. Este, de fapt, o extensie a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran. Deși dispune de un arsenal masiv de rachete îndreptate împotriva Israelului, puterea sa ar putea fi diminuată semnificativ în cazul unui război la scară largă.
O Hezbollah degradată ar însemna o diminuare semnificativă a influenței regionale a Iranului. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat miercuri că uciderea lui Arouri, liderul Hamas, nu va rămâne nepedepsită și că, dacă Israelul pornește un război în Liban, răspunsul va fi „fără limite”.
Dar Bou Habib, ministrul libanez de externe, a declarat că el crede că gruparea miliția nu dorește să crească intensitatea războiului cu Israelul. „Avem o mulțime de motive să credem că acest lucru nu se va întâmpla, că ei – (și) noi – nu vrem, ca libanezi, noi toți, nu vrem niciun război”, a spus el. „Nu este ca și cum le-am putea da ordine. Nu pretindem asta, dar îi putem convinge. Și cred că se lucrează în această direcție”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: israel, orientul mijlociu, Fâșia Gaza, razboiul israel-hamas,
Dată publicare:
05-01-2024 12:39