Un producator de vibratoare, condamnat sa plateasca despagubiri de 2,9 milioane de dolari. Cum i-a spionat pe clienti
O companie canadiana care produce vibratoare, a fost condamnata prin ordin judecatoresc sa plateasca despagubiri colective de 4 milioane de dolari canadieni (2,9 milioane de dolari americani), dupa ce a spionat activitatea sexuala a clientilor ei.
We-Vibe a coletat fara stirea acestora o serie de date personale, precum temperatura si intensitatea vibratiilor, informeaza The Guardian, conform news.ro.
Producatorul We-Vibe a fost de acord sa achite fiecarui client pana la 10.000 de dolari canadieni (7.400 dolari americani), dupa ce a expediat ”vibratoare inteligente” care monitorizau - fara stirea clientilor - modurile in care produsele erau utilizate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In urma unui proces colectiv demarat intr-un tribunal federal din statul american Illinois, compania care detine We-Vibe, Standard Innovation, a primit ordinul de a achita despagubiri totale de 4 milioane de dolari canadieni (2,9 milioane de dolari americani). Persoanele care au utilizat produsul au primit dreptul de a beneficia de despagubirea maxima, in timp ce clientii care doar au cumparat un astfel de vibrator, dar nu l-au folosit, au primit despagubiri de 199 de dolari.
Produsul in cauza - un model We-Vibe 4 Plus - este un vibrator conectat la bluetooth, care costa 109 dolari americani, ce poate fi controlat prin intermediul unei aplicatii. Potrivit descrierii sale oficiale, acest tip de vibrator ”permite cuplurilor sa isi pastreze flacara aprinsa - impreuna sau despartiti”. Meniul de control poate fi activat de la distanta, permitand, de exemplu, unei persoane aflate la distanta sa interactioneze, fizic, cu partenerul ei de cuplu cu care comunica in timpul unui apel video.
Insa acea aplicatie incorporata in produs a inclus o serie de vulnerabilitati de securitate si intimitate.
Aplicatia care controleaza vibratorul are un filtru de securitate neperformant, ce permite oricarei persoane din raza de actiune bluetooth sa preia controlul asupra dispozitivului.
In plus, datele sunt colectate si trimise la Standard Innovation. In acest fel, angajatii companiei afla o serie de informatii precum temperatura dispozitivului si intensitatea vibratiilor - care, combinate, dezvaluie informatii intime despre preferintele sexuale ale clientilor.
Vulnerabilitatile vibratorului We-Vibe au fost dezvaluite la conferinta de hacking Def Con din Las Vegas in 2016 de doi hackeri neozeelandezi - ”goldfisk” si ”follower”. Vorbind despre aceasta chestiune, cei doi pirati cibernetici spun ca ea reprezinta o problema serioasa, deoarece ”activarea nedorita a unui vibrator este o potentiala agresiune sexuala”.