Un pakistanez si-a impuscat fiica si a aruncat-o in canal pentru a-i spala “onoarea”. Ce s-a intamplat apoi cu fata e uimitor
“Eu te-am facut, eu te omor”. Fenomenul crimelor comise de parinti pentru a salva “onoarea” fetelor nu a fost stopat, desi exista o lege care ii incrimineaza pe cei ce recurg la astfel de gesturi macabre.
In 2014, Saba Maqsood, o fata de numai 18 ani din Pakistan, a fost atacata de tatal, fratele, unchiul si matusa ei deoarece a decis sa se casatoreasca cu baiatul pe care il iubea. Familia a impuscat-o de doua ori in fata si crezand ca a murit, au pus-o intr-un sac si au aruncat-o in canal. Saba si-a recapatat cunostinta, a reusit sa iasa din apa si sa se tarasca pana la o benzinarie din apropiere. De acolo a fost preluata de o ambulanta si dusa de urgenta la spital.
Saba Maqsood survives ‘honour killing’ despite being shot and thrown into river in #Pakistan http://t.co/JHEIzMwduk pic.twitter.com/g9CJNzwt4m
— Ian Geldard (@igeldard) June 7, 2014
Autoritatile au perchezitionat casa tatalui ei, dar toti suspectii plecasera.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sharmeen Obaid-Chinoy, o jurnalista si regizoare, a transpus aceasta poveste socanta intr-un film documentar, care este nominalizat anul acesta la premiile Oscar. Prin “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” Sharmeen vrea sa atraga atentia asupra “crimelor din onoare”, o problema adananc inradacinata in mentalitatea pakistanezilor. “Este o poveste atat de importanta deoarece arata ca pana si astazi, in 2016, aceste practici barbare inca au loc si nu exista suficiente legi care sa ii impiedice pe acesti oameni.” a declarat Sharmeen pentru Huffington Post, la Forumul Economic de la Davos de anul acesta.
#SharmeenObaidChinoy's #documentry, A Girl in the River: The Price of Forgiveness nominated for 88th #AcademyAwards. pic.twitter.com/9m3NiVMPDs
— DailyTimes LifeStyle (@LifeStyle_DT) January 14, 2016
O alta fata a fost ucisa cu pietre in plina strada, in fata privitorilor care nu au facut nimic pentru a o ajuta, pentru ca nu s-a casatorit cu barbatul ales de rude. 20 de membrii ai familiei au atacat-o. Politia a venit la fata locului si l-a arestat pe tata, care a declarat ca a facut-o “din onoare”.
Desi aceste acte de violenta extrema sunt considerate fapte penale in legea Pakistanului, multi vinovati scapa nepedepsiti din cauza unei clauze care le permite victimelor sa ii ierte pe agresori.
Circa o mie de femei mor anual in Pakistan, impuscate sau ucise cu pietre, pentru ca au adus rusine familiilor lor, conform fundatiei Aurat care sprijina drepturile omului. Iar la nivel mondial se crede ca cinci mii de femei mor anual in tari precum Afghanistan, Turcia sau chiar Statele Unite, dupa cum sustine Honor Based Violence Awareness Network. Autoritatile se tem ca numarul este in realitate mult mai mare deoarece in multe cazuri familiile nu raporteaza crimele pentru a-i proteja pe faptasi.