Un nou stat american e pe cale sa legalizeze sinuciderea asistata. Masura a stranit controverse in randul catolicilor

Ultima actualizare: 15-09-2015 07:01
Moarte asistata - SHUTTERSTOCK

Legislativul statului american California a votat in favoarea proiectului de lege care legalizeaza sinuciderea asistata medical pentru pacienti aflati in stadiu terminal si l-a trimis guvernatorului democrat Jerry Brown, care are drept de veto.

Proiectul a fost adoptat de legislativul din California in pofida opozitiei grupurilor care militeaza pentru drepturile religioase si ale persoanelor cu dizabilitati, relateaza Agerpres.

Proiectul de lege le-ar permite pacientilor competenti din punct de vedere mental sa solicite o reteta pentru substante care sa-i ajute sa moara, in cazul in care doi medici au constatat ca respectivii pacienti mai au de trait doar sase luni.

Pe marginea acestui proiect au existat saptamani de dezbateri, sustinatorii acestuia spunand ca masura va permite pacientilor aflati in stadiu terminal sa moara cu demnitate, in timp ce adversarii proiectului au atras atentia ca o astfel de masura ar putea sa-i faca vulnerabili pe pacienti in fata rudelor lacome, a celor care nu doresc sa-i ingrijeasca sau urmaresc sa puna mana pe averile lor.

Asociatia Medicilor din California, care s-a opus ani la randul sinuciderii asistata medical, a anuntat in luna mai ca nu se mai opune proiectului de lege si a adoptat o atitudine mai neutra.

Si Biserica Romano-Catolica s-a opus proiectului de lege, iar Brown - fost seminarist catolic - nu a anuntat deocamdata daca va aproba sau nu proiectul. Sinuciderea asistata medical este legala in statele Washington, Montana si Vermont.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO