Un nou atac cu drone al Rusiei asupra Kievului. „Principalul obiectiv al inamicului este să intimideze”
Noapte albă cu repetiție în Kiev. Capitala ucraineană a fost ținta unui nou val de atacuri cu drone din partea Rusiei.
Oamenii au anunțat unele explozii, după ce, spun ei, sistemul de apărare anti-aeriană a intrat în funcțiune. Până acum, nu au fost raportate victime sau pagube majore. Militarii sunt solicitați și în estul țării, așa că toți ochii sunt ațintiți asupra viitoarei administrații de la Casa Albă, de la care se așteaptă un plan de încetare a focului.
Rachetele și dronele lansate de Rusia în ultimele ore au țintit Kievul și au lovit zone civile din Harkov și Odesa, lăsând în urmă peste 30 de răniți.
Oleksandr Kharlov, prim adjunct al șefului administrației militare regionale din Odesa: „ După cum puteți vedea, totul în jur este o zonă rezidențială dens populată. Există o clinică stomatologică, o farmacie, niciun indiciu că aici s-ar afla soldați sau obiective militare. Principalul obiectiv al inamicului este să intimideze populația civilă din regiunea Odesa.”
Volodimir Zelenski: „Este esențial ca aceste atacuri, fiecare dintre ele, să nu rămână fără un răspuns, nu numai din partea noastră. Nu trebuie să existe nici măcar un indiciu de normalizare a terorii rusești sau de desensibilizare față de aceasta.”
Kievul își pune multe speranțe în Donald Trump. Viitorul consilier pe probleme de securitate de la Casa Albă, care va juca un rol cheie în chestiunea războiului, a declarat, însă, că președintele ales este îngrijorat de direcția pe care a luat-o conflictul în ultima săptămână.
Mike Waltz, (R) Florida, viitor consilier pentru securitate națională: „Coreea de Nord a făcut o mișcare (a trimis trupe în Rusia), noi am făcut o mișcare (ridicarea restricțiilor). Rusia a răspuns acum, Iranul este implicat. Coreea de Sud se gândește să se implice. Aliații noștri au extins raza de acțiune a rachetelor lor. Așadar, trebuie să aducem această situație la un sfârșit responsabil.”
Între timp, Germania, Marea Britanie, Franța, Polonia și Italia, au anunțat că își vor intensifica sprijinul pentru a consolida apărarea Ucrainei.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Împreună trebuie să dezvoltăm, să producem și să achiziționăm mai multe sisteme de armament.”
Într-o primă fază, operațiunile vor fi finanțate din dobânzile provenite din activele rusești înghețate.
Pe fondul tensiunilor cu Rusia, autoritățile germane lucrează la întocmirea unei liste de buncăre care ar putea fi folosite de civili în cazul unui atac. Parcări subterane, stații de metrou sau proprietăți private ar putea fi transformate în adăposturi.
Se lucrează, inclusiv, la o aplicație digitală, care să detalieze unde se află cel mai apropiat buncăr. Germania are, deja, peste 500 de astfel de construcții, majoritatea din cel de-al Doilea Război Mondial şi a Războiului Rece, care pot găzdui 480.000 de persoane.