O bandă din Franța, condusă de un român, a exploatat 40 de moldoveni. Profit: 18 milioane euro

Dată publicare: 25-02-2021 14:22
Dată actualizare: 25-02-2021 14:31


pistol

O anchetă efectuată de Poliția Franceză, Poliția Română și cea din Republica Moldova a dus la anihilarea unui grup infracțional organizat, care era condus de un român.

Potrivit Europol, grupul de infractori era implicat în contrabanda cu migranți, trafic de persoane pentru exploatarea forței de muncă, fraudă de documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani.

Ancheta privind rețeaua criminală a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți. Aceștia erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești falsificate.

Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a făcut contrabandă de carne vie cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni, care erau exploatați în activitatea de construcții din Franța. Rețeaua criminală le-a dat migranților cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrând în același timp pașapoartele reale drept garanție.

 

Majoritatea indivizilor traficați aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în această schemă infracțională. Activitatea a fost extrem de profitabilă, profiturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro.

Suspecții au ”spălat” activele infracționale prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franța.

Sursa: Europol