Un grup de femei, printre care şi Catherine Deneuve, apără într-un articol ”libertatea bărbaţilor de a deranja”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 10 Ianuarie 2018 08:43
Categorie: Internaţional

Mai multe femei, printre care şi actriţa Catherine Deneuve, au semnat marţi un articol apărut în ziarul Le Monde în care ''apără'' libertatea bărbaţilor de ''deranja''.

Legendara actrița Catherine Deneuve, pledează pentru dreptul bărbaților de a le face avansuri femeilor. De asemenea, alături de alte 99 de femei celebre din Franța,  se opune ''campaniei de denunţuri'' apărute după cazul Weinstein, o luare de poziţie opusă reacţiilor exprimate până acum în acest scandal, informează AFP.

''Violul este o crimă. Dar flirtul insistent sau neîndemânatic nu este un delict şi nici galanteria, o agresiune machistă'', scrie în ziarul Le Monde un grup de 100 de femei printre care actriţe de comedie, scriitoare, cercetătoare sau jurnaliste, respingând ''puritanismul'' apărut după primele acuzaţii de hărţuire şi agresiune sexuală împotriva celebrului producător american.

Potrivit semnatarelor, ''dacă o legitimă conştientizare a violenţelor sexuale la care sunt supuse femeile, în special în cadrul profesional'' s-a produs după campania de dezvăluiri, ''această libertate de exprimare se întoarce astăzi împotriva propriului scop: ni se comandă să vorbim aşa cum trebuie, să tăceam, ceea ce deranjează, iar cele care refuză aceste ordine sunt considerate trădătoare, complice!''

''Campanie de denunţuri'', ''judecată rapidă'': bărbaţii au fost ''sancţionaţi în timp ce-şi exercitau profesia, constrânşi să demisioneze atunci când singura lor vină era că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri 'intime' în timpul mesei în scop profesional sau pentru că au trimis mesaje cu conotaţie sexuală unor femei care nu le împărtăşeau sentimentele'', susţin semnatarele, evocând ''un val purificator''.

Pentru acest grup de femei, ''febra de a trimite 'porcii' la abator, când mai degrabă ar trebui ajutate femeile să devină autonome, serveşte în realitate interesele duşmanilor libertăţii sexuale, extremiştilor religioşi, reacţionarilor şi celor care cred (...) că femeile sunt fiinţe aparte, copii cu feţe de adulţi, care au nevoie de protecţie''.

''În calitate de femei, nu ne recunoaştem în acest fel de feminism care, dincolo de denunţarea abuzurilor de putere, începe să ia înfăţişarea urii împotriva bărbaţilor şi a sexualităţii'', susţin semnatarele acestui text, dorind să apere ''libertatea de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale''. 

Trei dintre cele 5 femei care l-au acuzat pe Dustin Hoffman de hărţuire şi-au spus poveştile
Trei dintre cele 5 femei care l-au acuzat pe Dustin Hoffman de hărţuire şi-au spus poveştile
VIDEO PROTVPLUS.RO
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Român arestat pe aeroport în Amsterdam. A scos cuțitul și a spus că are ”ceva” în geantă
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic
Cherif Chekatt
Statul Islamic a revendicat atacul de la Strasbourg: ”Făcea parte dintre soldații noștri”
O fetiță de 7 ani, imigrantă, a murit în detenție în SUA: ”Nu mâncase de mai multe zile"
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României