Un fost gardian de la Auschwitz este acuzat in Germania de complicitate la 300.000 de crime

Ultima actualizare: 19-09-2014 00:05
Auschwitz

Procurorii din Germania au acuzat un barbat in varsta de 93 de ani, fost gardian SS la lagarul de concentrare de la Auschwitz, de complicitate la omor in peste 300.000 de cazuri, relateaza The Guardian.

Oskar Groening este acuzat ca a servit intr-un lagar al mortii din Polonia, din perioada ocupatiei, intre mai si iunie 1944 cand peste 425.000 de evrei din Ungaria au fost adusi aici, 300.000 dintre ei gazati imediat.

Procurorii germani sustin ca sarcinile lui Groening erau acelea de a manipula bunurile evreilor si de colectare a banilor. "A ajutat regimul nazist din punct de vedere financiar si a sprijinit uciderile sistematice" au declarat procurorii din Hanovra intr-un comunicat.

Groening a vorbit deschis despre perioada in care a fost gardian SS in lagarul de concentrare de la Auschwitz, insa a marturisit ca nu a comis el insusi crime.

In 2005, a povestit pentru publicatia Der Spiegel de un incident petrecut in lagar cand un alt soldat SS a izbit cu capul de o masina un bebelus evreu care plangea pana l-a ucis.

Groening este unul dintre cei 30 de fosti paznici de la Auschwitz despre care anchetatorii federali au declarat anul trecut ca trebuie judecati in virtutea unui nou precedent in legea germana.

Acesta este al patrulea caz aflat sub investigatie in Hanovra: alti doi suspecti au fost considerati inapti pentru a fi judecati, in timp ce un al treilea caz a fost abandonat dupa moartea acuzatului.

 


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO