Un expert militar rus a prezentate două arme care, susține el, pot distruge SUA
Noile torpile ruseşti 'Poseidon' şi rachetele 'Sarmat' sunt capabile să distrugă SUA, ceea ce face războiul nuclear lipsit de sens şi în fapt salvează poporul american de la pieire, consideră expertul rus Konstantin Sivkov.
Sivkov este preşedintele Academiei de probleme geopolitice din Moscova, doctor în ştiinţe militare.
O poziţie cu adevărat pacifistă rezidă tocmai în crearea unei astfel de contraponderi care să poată opri agresorul 'la stadiul de intenţie', susţine el.
'Astfel de arme salvează de la pieire popoarele tuturor ţărilor care ar putea deveni scena unui al Treilea Război Mondial, inclusiv în lumea occidentală. Prin ameninţarea de a distruge elita americană, Rusia previne practic un război nuclear, având grijă să nu provoace poporului american victime colosale, inevitabile în cazul unei lovituri limitate de răspuns', afirmă Konstantin Sivkov, citat de RIA Novosti.
Intenţia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) arată că Statele Unite se pregătesc de un război nuclear, mai susţine expertul menţionat. De aceea, în opinia sa, pentru menţinerea păcii este necesar să se facă în aşa fel încât războiul nuclear să devină lipsit de sens.
Anterior, secretarul de stat american Mike Pompeo a dat un ultimatum Moscovei, acuzată de Statele Unite şi NATO că încalcă prevederile Tratatului INF, 'să revină la respectarea tratatului în termen de 60 de zile, în caz contrar SUA îşi vor suspenda obligaţiile care decurg din acest acord'.
Într-o primă reacţie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, că Moscova respectă cu stricteţe tratatul, iar Washingtonul ştie acest lucru.
SUA şi NATO consideră că prin noua sa rachetă de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km (mobilă), Rusia a încălcat INF, dar Moscova dezminte orice încălcare a acestuia.
Rusia acuză la rândul său SUA că au desfăşurat la o bază din România, unde sunt instalate componente ale sistemului său de apărare antirachetă, dispozitive capabile să lanseze rachete de croazieră de tip Tomahawk, interzise prin acest tratat, şi că ar avea în plan să desfăşoare astfel de instalaţii şi în Polonia.
Tratatul INF, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat piatra unghiulară a arhitecturii securităţii europene, reducând riscul unui atac nuclear.
Ca potenţial de distrugere, torpilele 'Poseidon' par la fel de periculoase, pe seama lor circulând deja legende. Rusia le-a prezentat ca fiind proiectile cu motor nuclear, capabile să şteargă întregi oraşe de pe faţa pământului prin provocarea unui tsunami. Cu o viteză de aproximativ 200 km/oră, această torpilă este capabilă să acţioneze la o adâncime de până la 1.000 de metri, fiind echipată cu un focos de circa 100 megatone. Este suficient pentru a genera un val gigantic care să distrugă complet întregi oraşe de coastă. Cât de utilă este o astfel de armă în luptă este o întrebare deschisă, apreciază unii experţi.
Potrivit acestora, 'Poseidon' este o armă prea lentă pentru a fi comparată cu eficacitatea rachetelor balistice intercontinentale sau a bombardierelor în cazul unui atac preventiv sau al unei lovituri rapide de retorsiune.
Rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, denumită de NATO Satan 2, poate transporta circa 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri. Rusia a testat în cursul acestui an racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (ICBM), capabilă să străpungă scutul antirachetă american şi a declarat că este pregătită să înceapă producţia în serie a acesteia.