Avertismentul unui diplomat rus: ”Există posibilitatea unui scenariu apocaliptic în Peninsula Coreea”
La ora actuală este posibil un ”scenariu apocaliptic” al evoluţiei situaţiei din Peninsula Coreea, dar Rusia speră că raţiunea va prevala între părţile implicate, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus, Igor Morgulov.
”Există posibilitatea unui scenariu apocaliptic al evoluţiei situaţiei în Peninsula Coreea şi nu putem să închidem ochii” la aceasta, a subliniat Morgulov în deschiderea celei de-a opta conferinţe anuale asiatice a Clubului de discuţii Valdai în capitala Coreei de Sud.
”Sper ca raţiunea, pragmatismul şi simţul de autoconservare să prevaleze în rândul partenerilor noştri pentru a exclude un astfel de scenariu negativ", a spus diplomatul rus.
Alegeri 2024
19:02
Ce au declarat candidații la prezidențiale la ieșirea de la urne. Mesajele transmise alegătorilor în ziua votului
18:24
Dosar penal pentru pentru un vrâncean care a vrut să voteze deși avea interdicție. Explicația halucinantă dată polițiștilor
18:21
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Moscova lucrează activ cu Phenianul pentru ca moratoriul unilateral al Coreei de Nord asupra testelor nucleare şi cu rachete să dureze cât mai mult posibil, a adăugat el. ”Apreciem foarte mult că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) menţine regimul tăcerii deja de două luni şi Rusia acţionează intens pentru ca acest regim să continue cât mai mult posibil, a adăugat Morgulov.
De asemenea, înaltul diplomat rus a subliniat că Moscova nu apreciază exerciţiile militare comune ale SUA cu aliaţii săi din regiunea Peninsulei Coreea, în condiţiile în care Phenianul de două luni nu mai efectueze teste nucleare sau balistice.
În pofida acestui fapt, SUA nu intenţionează să reducă amploarea exerciţiilor sale militare regulate, ba chiar au în vedere să efectueze manevre neplanificate, a denunţat acesta.
”Consider că atât testele nucleare nord-coreene, cât şi exerciţiile militare comune ale Statelor Unite cu aliaţii lor au evident un caracter negativ”, a concluzionat Morgulov.
În acelaşi timp, ministrul rus a menţionat că presiunea exercitată de SUA asupra Coreei de Nord nu este de natură să ducă la detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană.
”Oare poate cineva să-şi facă iluzii că ameninţările preşedintelui Donald Trump cu "focul şi furia" ar putea să taie nodul gordian legat de mai multe decenii în Peninsula Coreeană?”, a remarcat oficialul rus, în opinia căruia ar fi naiv de sperat că vreuna dintre părţi "va ceda sub presiune".
Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa că, dacă părţile vor da dovadă în continuare de reţinere, există posibilitatea unor negocieri directe între Statele Unite şi Coreea de Nord.