Un bebeluș de 10 luni a fost diagnosticat cu poliomielită. Este primul caz din Fâșia Gaza din ultimii 25 de ani
Medicii din Fâșia Gaza, devastată de război, au detectat un caz de poliomielită pentru prima dată în ultimii 25 de ani, au declarat oficialii din domeniul sănătății, scrie CNN.
Urme de poliovirus au fost găsite la un copil în vârstă de 10 luni în orașul Deir al-Balah din centrul Gazei, a declarat vineri Ministerul Sănătății, adăugând că bebelușul nu primise niciun vaccin antipolio.
Anterior, UNICEF a declarat că poliovirusul a fost detectat în probe de mediu din Khan Younis și Deir al-Balah în luna iulie, probele de scaun de la trei copii fiind trimise la un laborator din Iordania pentru testare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poliomielita este o boală extrem de contagioasă care afectează în principal copiii sub vârsta de 5 ani. Ea vizează sistemul nervos și poate provoca paralizie și deces în cazuri extreme.
Reapariția virusului - eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate - evidențiază dificultățile cu care se confruntă cele două milioane de locuitori din Gaza, care trăiesc sub bombardamente israeliene din octombrie anul trecut.
Mulți locuitori ai enclavei sunt privați de hrană, medicamente și apă potabilă, până la 90% din populație fiind strămutată în interiorul țării.
Peste 40.000 de palestinieni, uciși în Gaza
Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza de când Israelul a lansat războiul împotriva Hamas, în urma atacului grupării din 7 octombrie, potrivit oficialilor. Atacul Hamas a ucis peste 1.200 de israelieni, iar 250 au fost luați ostatici, potrivit guvernului israelian.
Ministerul Sănătății a declarat că va colabora cu UNICEF pentru vaccinarea copiilor sub 10 ani din Gaza, adăugând că mai mult de un milion de doze sunt disponibile.
Două runde de vaccinare sunt așteptate să fie lansate luna aceasta și luna viitoare în Gaza, a declarat UNICEF într-un comunicat de presă vineri, adăugând că va viza mai mult de 640.000 de copii.
Dar este nevoie de o pauză în ostilități pentru a face loc unei campanii eficiente de vaccinare împotriva poliomielitei, a afirmat UNICEF, alături de Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni și de Organizația Mondială a Sănătății, care au solicitat încetarea luptelor.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a numit propunerea „o necesitate”, menționând că „vaccinul suprem împotriva poliomielitei este pacea și o încetare imediată a focului umanitar”.
Mediatorii internaționali fac presiuni urgente pentru ca Israelul și Hamas să ajungă săptămâna viitoare la o încetare a focului mai largă și la un acord privind luarea de ostatici, după ce, în urma negocierilor cu mize mari din Qatar, aceștia au înaintat o nouă propunere părților beligerante.
Gaza a fost liberă de poliomielită în ultimii 25 de ani, a declarat UNICEF.
„Reapariția sa, despre care comunitatea umanitară a avertizat în ultimele zece luni, reprezintă încă o amenințare la adresa copiilor din Fâșia Gaza și din țările vecine”, a adăugat organismul ONU, subliniind importanța unei încetări a focului.
Hamas a salutat vineri apelul agențiilor ONU pentru o „pauză de șapte zile” împotriva poliomielitei.
Însă Ministerul Sănătății din Gaza a avertizat vineri, într-o declarație, că o campanie de vaccinare „nu va fi suficientă fără o soluție radicală la problemele de igienă și de acumulare a deșeurilor printre corturile pentru persoanele strămutate”.
Săptămâna trecută, ministrul palestinian al sănătății, Dr. Majed Abu Ramadan, a avertizat că bombardamentele Israelului au distrus 80% din infrastructura medicală din Gaza.
Potrivit ministrului, majoritatea spitalelor nu mai funcționează, iar cele care au rămas operaționale funcționează doar parțial „din cauza daunelor directe și a pierderii de personal medical calificat” din cauza strămutărilor.
„După toate indiciile și dovezile, ne confruntăm cu o catastrofă umanitară”, a spus el.
Eyad Kourdi, Hira Humayun, Sarah Dean și Ibrahim Dahman au contribuit la acest raport.