Caz unic. Traieste de 5 saptamani fara puls si nu ii bate inima. Cum e posibil asa ceva?

Ultima actualizare: 25-10-2012 00:07
inima

Un barbat de 55 de ani, din Texas, traieste de cinci saptamani fara puls. Este o premiera care ar putea revolutiona medicina.

Asta dupa ce medicii i-au implantat un nou tip de inimia artificiala, care "nu bate". Noua inima artificiala functioneaza mai eficient, este mai robusta, si spun inventatorii, reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange care pot provoca accidente vasculare.

Sangele lui Craig Lewis, un barbat de 55 de ani din Texas, nu mai "pulseaza", circula prin artere si vene intr-un flux continuu. La stetoscop nu se aud bataile inimii, iar clasicul EKG ar fi, in cazul domnului Lewis, o linie dreapta.

Pacientul sufera de o boala incurabila care ii distruge treptat rinichii si ficatul. Insa, in loc sa zaca in coma, pe un pat de spital, inima artificiala il ajuta sa-si duca restul zilelor cat de cat omeneste. Se poate ridica in capul oaselor si poate sta de vorba cu familia.

De ce o inima fara puls? Daca "ar bate" la fel ca o inima naturala - explica inventatorii - ar trebui sa pulseze cam de 100.000 de ori pe zi, adica de 35 de milioane de ori pe an. Asta ar insemna o uzura accentuata si, spre deosebire de un motor, e mult mai dificil "sa schimbi uleiul" sau "sa inlocuiesti piese".

Avantajele stau in dimensiunile reduse si in faptul ca sistemul nu se opreste. "Acest sistem este singura solutie viabila pentru pacientii care au nevoie de o inima artificiala", spune un cardiolog.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO