Un antreprenor rus a fost condamnat la închisoare după ce a cerut iertare Ucrainei. Afișul postat pe un magazin
Un antreprenor rus, Dmitri Skurihin, în vârstă de 48 de ani, care a afişat banderole prin care denunţa Războiul rus din Ucraina cu mesajul „Ucraina, iartă-ne!” a fost condamnat joi la un an şi jumătate de închisoare.
Tribunalul districtului Lomonosov, în regiunea Leningrad (nord-vest), anunţă că Dmitri Surihin a fost condamnat din cauză că a ”discreditat” în mod repetat armata rusă.
Avocatul său, Dmitri Gherasimov, declară AFP că clientul său a rămas ”inflexibil” şi ”foate curajos”, în pofida condamnării.
”El nu credea că va fi încarcerat”, declară avocatul, care anunţă că va face apel.
Vizat în mai multe anchete
O primă anchetă penală a fost deschisă în septembrie 2022 împotriva antreprenorului, după ce acesta a afişat afişe împotriva Războiului rus în Ucraina pe faţada magazinului său, potrivit ONG-urilor ruseşti OVD-Info şi Memorial, două organizaţii de apărarea drepturilor omului care sunt la rândul lor victime ale represiunii din Rusia.
În februarie 2023, el a fost vizat într-o a doua anchetă, după ce a ţinut o pancartă cu mesajul ”Ucraina, iartă-ne!”.
Plasat în detenţie provizorie, el a fost trimis apoi în arest la domiciliu.
Skurihin a publicat pe Telegram o înregistrare video în care protesta faţă de război şi faţă de liderul de la Kremlin Vladimir Putin.
„Deținut politic”
Skurihin, care este tatăl al cinci fete, a ”aderat la poziţie de opoziţie faţă de război coerentă şi fără compromis timp de mulţi ani şi a fost supus unor presiuni şi unei reprimări din această cauă”, anunţă Memorial, care-l consideră drept un ”deţinut politic”.
El s-a opus mai înainte anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, şi şi-a manifestat solidaritatea cu opozantul rus Aleksei Navalnîi, care i-au adus probleme cu autorităţile locale şi poliţia.
600 de persoane vizate din cauză că se opun războiului
Rusia se confruntă de ani de zile cu un val de reprimare, însă aceasta a luat o amploare şi mai mare după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Aproape toţi opozanţii importanţi au fost încarceraţi sau împinşi la exil.
Mii de cetăţeni au fost anchetaţi penal din cauză că au denunţat războiul.
Potrivit ONG-ului specializat, peste 600 de persoane sunt vizate în prezent în dosare penale în Rusia, din cauza opoziţiei lor faţă de Războiul rus din Ucraina.