Un an de război. Putin şi Zelenski la antipozi: doi războinici faţă în faţă

Putin și Zelenski
Shutterstock

Unul este fost membru KGB care se agaţă de putere de mai mult de 20 de ani, urât de mare parte din lume, celălalt un fost actor devenit lider războinic şi adorat în Occident. Între Putin şi Zelenski, ciocnirea armatelor este şi cea a două figuri opuse.

„Este evident că acestea sunt două tipuri fundamental diferite de lideri. Unul modern, tânăr, informal, orientat spre dezvoltare. Celălalt închis, arhaic, autoritar cu complexe şi idei nebuneşti", a afirmat pentru AFP politologul rus Andreï Kolesnikov de la Centrul Carnegie, scrie news.ro.

Ambii s-au născut în aceeaşi ţară: URSS. Dar diferenţa lor de 25 de ani ca vârstă marchează ruptura dintre două abordări ale lumii. Pentru Putin, este o căutare a puterii nuanţată de revanşism nostalgic. Pentru Zelenski, reprezintă deschidere către Occident şi modernitate.

De la intrarea trupelor ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022, această opoziţie de principiu a devenit cea a armelor, într-o luptă asemănătoare David contra lui Goliat.

Învestit în 2019, Zelenski, un fost actor de comedie, nu a avut nicio experienţă politică în afară de luările de cuvânt pe reţelele de socializare. Un obicei care l-a urmat pe timp de război cu discursuri video bine repetate, difuzate în fiecare seară, în care dă speranţă ucrainenilor şi promite victoria.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Trăsăturile desenate de un an de lupte, cearcănele, îmbrăcat aproape întotdeauna într-un tricou kaki, preşedintele ucrainean a fost transformat de conflict, construindu-şi o aură naţională şi internaţională.

Şi nu ezită să încurajeze în mod regulat moralul trupelor de pe front, ca în decembrie 2022 la Bakhmut, epicentrul luptelor din Est.

"El este nimeni"

Pentru politologul ucrainean Anatoli Oktisiuk, maestrul de la Kremlin şi-a judecat total greşit omologul. 

"Putin l-a tratat ca pe un clovn, un comediant, un bufon. Invazia (...) este rezultatul subestimării lui Zelenski, al aroganţei sale, al lipsei lui de respect”, spune el.

Departe de teren, spre deosebire de adversarul său, Vladimir Putin a căpătat imaginea unui reclus, rămânând în esenţă la Kremlin pentru videoconferinţe televizate nesfârşite cu miniştri şi înalţi oficiali, acuzând Ucraina de nazism sau ameninţănd Occidentul.

Pentru că preşedintele rus evită majoritatea angajamentelor publice. 

Nu s-a apropiat niciodată de zona de război şi nici măcar nu a participat la înmormântarea unui soldat, contrastând cu imaginea unui om puternic şi a unui tip dur pe care a cultivat-o de ani de zile, între judo demonstrativ şi plimbări cu pieptul gol în taiga.

Neînţelegerea reciprocă dintre Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin s-a transformat în ură.

„Pentru mine, el este nimeni", a spus la sfârşitul lunii ianuarie Zelenski despre omologul său.

În marja Forumului economic de la Davos, el a evocat chiar şi posibilitatea ca Putin să fi murit, sugerând că în locul lui ar fi putut fi instalată o sosie. 

„Nu pot să-mi dau seama dacă este cu adevărat în viaţă, dacă ia deciziile el sau altcineva", a afirmat Zelenski, purtând un hanorac pe care era scris mesajul: "Sunt ucrainean".

Vladimir Putin îl numeşte pe Zelenski şi pe echipa sa o "clică de dependenţi de droguri şi neonazişti" care orchestrează un "genocid" al populaţiei rusofone din Ucraina.

"Putin nu îl vede pe Zelenski ca pe tipul de politician cu care este dispus să discute sau să negocieze. Pentru el, Zelenski este un străin, sunt incompatibili", punctează Andreï Kolesnikov.

O întâlnire în 2019

Fostul premier israelian Naftali Bennett a precizat la începutul lunii februarie că a primit asigurarea lui Putin, în primele zile de război, că nu-l va ucide pe omologul ucrainean.

Înainte de invazie, cei doi preşedinţi s-au întâlnit în 2019 pentru o mediere de pace pentru estul Ucrainei, unde forţele de la Kiev luptau cu separatiştii pro-ruşi controlaţi de Moscova.

În cadrul acestei întâlniri de la Paris, nou-alesul preşedinte ucrainean s-a prezentat în retragere faţă de omologul său, mult mai experimentat, contrat determinării afişate astăzi de Zelenski.

Putin, aşezat la masa negocierilor, i-a ordonat omologului său ucrainean să se întoarcă către camere, acesta din urmă executându-se imediat, zâmbind. 

La Moscova, o altă apariţie a lui Zelenski a rămas în memorie. Cel al apariţiei sale într-o emisiune de Revelion, în 2013, la televiziunea rusă.

În costum şi papion, Volodimir Zelenski, pe atunci actor, a cântat, a dansat şi a glumit spre amuzamentul şi în aplauzele elitei culturale şi ale presei ruseşti, tocmai cea care îl insultă astăzi. O altă epocă.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
„Dacă șeful îți cere să transporți cadavre, o faci?”. Cum a ajuns un șofer român să fie condamnat la închisoare în Franța
„Dacă șeful îți cere să transporți cadavre, o faci?”. Cum a ajuns un șofer român să fie condamnat la închisoare în Franța

Un șofer român de TIR a fost condamnat la 20 de luni de închisoare în Franța. După ce va fi eliberat, bărbatul va fi expulzat, iar timp de zece ani nu va avea voie să intre în această țară.

Ce au descoperit polițiștii în blocurile de brânză dintr-un depozit. Valorează peste 20 de milioane de euro. VIDEO
Ce au descoperit polițiștii în blocurile de brânză dintr-un depozit. Valorează peste 20 de milioane de euro. VIDEO

Doi bărbați au fost condamnați în Marea Britanie după ce poliția a confiscat cocaină în valoare de peste 20 de milioane de euro sterline ascunsă în blocuri de cașcaval, potrivit Sky News.

Elon Musk: Viitorul președinte al Americii ar putea să fie un robot
Elon Musk: Viitorul președinte al Americii ar putea să fie un robot

Elon Musk, care a avertizat că inteligența artificială ar putea depăși oamenii în decurs de un an, face preziceri legate de alegerile din SUA.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.