Un an de la tragedia de la Smolensk, in care a murit presedintele Poloniei

Ultima actualizare: 09-10-2012 02:23
Comemorare Lech Kaczynski

Polonia comemoreaza astazi un an de la catastrofa aviatica de la Smolensk, Rusia, in care a murit presedintele Lech Kaczynski si alti 95 de oficiali polonezi. Ceremoniile si manifestatiile au inceput inca de dimineata.

Polonezii pot sa aleaga intre doua programe de comemorare: cel oficial si cel realizat de opozitia conservatoire a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele vitreg al presedintelui defunct, care a decis sa boicoteze ceremoniile oficiale.

S-A CONFIRMAT! Tragedia de la Smolensk, provocata de o eroare de pilotaj

Opinia publica poloneza este inca divizata in legatura cu cauzele acestui accident de avion si a anchetelor desfasurate atat in Rusia, cat si in Polonia.

La ora 09.40, ora Romaniei, presedintele in functie al Poloniei, Bronislaw Komorowski, si premierul Donald Tusk au depus o jerba in fata placii commemorative dedicate victimelor accidentului de la Biserica Militara din Varsovia.

In schimb, Jaroslaw Kaczynski, a depus o coroana de flori in fata palatului prezidential, in mijlocul unei multimi entuziaste de simpatizanti.

Kaczynski critica vehement guvernul pentru ca a lasat Rusia sa conduca ancheta si nu a respins concluziile acesteia.

Familia Kaczynski: Accidentul de la Smolensk, atentat inspirat de Rusia

Raport rusesc: Polonia este responsabila pentru accidentul de la Smolensk

Simpatizantii partidului condus de fratele presedintelui defunct, Lege si Justitie, au anuntat pentru astazi patru manifestatii in memoria victimelor, in fata palatului presidential din Varsovia, de la ora ocala 06:00 la ora 22:00, printre care un mars cu torte la ora 18:00, ora Romaniei.

Autoritatile poloneze au organizat o ceremonie oficiala in fata unui memorial al victimelor accidentului la cimitirul Powazki din Varsovia, urmata de o slujba solemna la catedrala si de un concert la Teatrul National.

Avionul Tupolev 154, care ii transporta la 10 aprilie 2010 pe presedintele Lech Kaczynski si alti oficiali polonezi, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk. Toate cele 96 de persoane aflate la bord si-au pierdut viata.

Cititi si:

VIDEO. Primele imagini cu valurile uriase care au lovit Fukushima

Drama in familia Andreei Antonescu: viitorul socru al artistei s-a sinucis

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO