Un american creează arme cu ajutorul unei imprimante 3D. Avertismentul experților în securitate
Cine are are o imprimantă 3D şi se pricepe la tehnologie îşi poate crea o armă.
Justiţia americană i-a permis unui inginer din Texas să posteze pe internet detaliile tehnice şi planurile necesare pentru crearea unui pistol.
Armele sunt din plastic şi nu pot fi detectate sau identificate prin serie. De aici şi temerea că ar putea ajunge pe mâna unor terorişti sau a unor oameni cu probleme psihice.
Dezbaterea privind armele de foc făcute cu ajutorul imprimantei 3D a apărut în 2013, când Cody Wilson, un tânăr inginer american a prezentat "Eliberatorul": un pistol creat din îmbinarea unor părţi din plastic "printat".
Cody Wilson, fondatorul Defense Distributed 2013: "Pe viitor, oamenii vor putea să-şi facă singuri armele."
În acelaşi an, Wilson a publicat pe internet planurile tehnice ale pistolului, pentru ca şi alţii să şi-l poată face acasă.
Departamentul de stat american a cerut însă închiderea site-ului, pe motiv că încalcă legea privind exportul de arme şi tehnologie militară.
Inginerul a dat statul în judecată, pretinzând că acţiunea îi lezează dreptul la liberă exprimare, şi a câştigat. Aşa că, de miercuri, va putea vinde legal pe internet planurile pentru crearea "Eliberatorului" şi a altor modele de pistol.
Experţii în securitate sunt îngrijoraţi de urmările acestei decizii.
David Chipman, analist: "Practic, dăm cheile magazinului cu arme teroriştilor şi răufăcătorilor. Vă garantez că peste cinci-zece ani, aceste arme vor deveni o ameninţare de luat în seamă pentru siguranţa publică."
Aleşii democraţi au anunţat că vor face apel la măsuri legislative extraordinare, ca să blocheze site-urile care vor publica planurile armelor din plastic, ce nu sunt "văzute" de detectoarele de metale.
Alţi experţi susţin că însă că asemena arme trebuie să conţină şi piese metalice, ca să funcţioneze. Şi chiar aşa, multe nu vor trage decât o dată.
Lawrence Keane, analist: "De multe ori se strică după un prim foc, se rup, nu pot fi folosite pe durată lungă, chiar nu merg bine."
În plus, mai arată ei, o imprimantă 3D capabilă să facă o armă poate ajunge să coste în jur de 250 de mii de dolari.