Literatura mondiala a pierdut 2 legende intr-o zi: Umberto Eco si Harper Lee au murit vineri dupa-amiaza

×

Scriitorul italian Umberto Eco si scriitoarea americana Harper Lee au murit vineri. Anuntul in cazul ambelor decese a fost facut in aceeasi zi, la diferenta de doar cateva ore.

Scriitorul italian Umberto Eco, autorul celebrului roman "Numele trandafirului", a decedat la varsta de 84 de ani, au anuntat, in noaptea de vineri spre sambata, mass-media italiene.

Umberto Eco a murit vineri in jurul orei 21.30 (20.30 GMT) la domiciliul sau, a anuntat in editia online cotidianul La Repubblica, care i-a contactat familia.

Scriitorul suferea de cancer de mult timp, noteaza AFP, potrivit Agerpres.

Filosoful si scriitorul italian Umberto Eco s-a nascut la 5 ianuarie 1932, la Alessandria, in regiunea Piemont din nordul Italiei.

A studiat filosofia la Torino. In 1961, si-a luat doctoratul in estetica. Dupa ce a introdus, pentru prima data in Italia, semiotica arhitecturii la Universitatea din Firenze, a devenit profesor de semiotica generala, din 1971, la Bologna. Autor de romane, eseuri, tratate academice si carti pentru copii, a publicat doua eseuri, unul intitulat "Problema estetica la Toma D'Aquino" (1956), iar celalalt, "Dezvoltarea esteticii medievale" (1959). In acelasi timp, a luat parte la toate cercetarile avangardei italiene grupate in jurul revistei "Il Verri" si in jurul studiourilor experimentale ale Radioteleviziunii italiene.

Prin opera sa stiintifica, Eco este considerat unul dintre cei mai de seama ganditori contemporani, iar eseurile sale, scrise cu umor si ironie, sunt adevarate modele ale genului. Prin romanele "Il nome della rosa" (1980) si "Il pendulo di Foucault" (1988), devine cel mai citit si tradus romancier de la sfarsit de mileniu. "Il nome della rosa" ("In numele trandafirului") este renumita pentru subtilele ei jocuri de limbaj si pentru abundenta simbolurilor si aluziilor culturale. In notele explicative ale romanului, Umberto Eco teoretizeaza printre primii concepte ale postmodernismului. In 1986, a fost lansat filmul cu acelasi titlu in regia lui Jean-Jacques Annaud, cu participarea actorului Sean Connery.

Alte romane publicate de scriitor sunt: "Insula din ziua de ieri" (1994), "Baudolino" (2000), "Misterioasa flacara a reginei Loana" (2004), "Cimitirul din Praga" (2010). Pe langa "Opera deschisa" (1962), reeditata in 1967, a publicat cu privire la arta contemporana o serie de experiente ironice: "Diario minimo", o lucrare consacrata culturii de masa; "Appocalittici e integrati" (1964), "La struttura assente" (1968), "Il superuomo di massa" (1976), "Trattato di semiotica generale" (1975), "Lector in fabula" (1979), "I limiti dell' interpretazione" (1990), "Dire quasi la stessa cosa. Esperienze di traduzione" (2003). El a scris si o multitudine de carti pentru copii si eseuri.

Harper Lee, premiata cu Pulitzer pentru romanul "To Kill a Mockingbird" a murit la 89 de ani

Scriitoarea americana Harper Lee, laureata a Premiului Pulitzer pentru celebrul sau roman ''To Kill a Mockingbird'' (''Sa ucizi o pasare cantatoare"), a murit la varsta de 89 de ani, anunta vineri Reuters si EFE.

Ea s-a stins din viata in micul oras Monroeville, din statul american Alabama, in care si-a trait aproape intreaga existent, relateaza Agerpres.

Volumul ''To Kill a Mockingbird'', publicat in 1960, povesteste despre acuzarea pe nedrept a unui barbat de culoare intr-o mica localitate din Alabama in perioada marii crize economice din anii 1930 si a fost ecranizat in 1962. Cu Gregory Peck in rolul principal, pelicula a obtinut patru premii Oscar.

Multe decenii s-a crezut ca Harper Lee nu va mai continua cartea care i-a adus renumele mondial, asa incat lumea literara a fost luata prin surprindere in iulie 2015, cand ea si-a lansat un nou roman - foarte controversat ulterior - ''Go Set a Watchman'', in care apare personajul principal, avocatul Atticus Finch, din precedenta sa carte.

Anuntul decesului scriitoarei survine la numai cateva zile dupa ce presa a informat ca romanul ei de debut va fi adaptat pentru scena si va avea premiera pe Broadway in sezonul 2017-2018.

Citește și...
Harper Lee, premiata cu Pulitzer pentru romanul
Harper Lee, premiata cu Pulitzer pentru romanul "To Kill a Mockingbird" a murit la 89 de ani. In 2015, lansase o continuare

Scriitoarea americana Harper Lee, laureata a Premiului Pulitzer pentru celebrul sau roman ''To Kill a Mockingbird'' (''Sa ucizi o pasare cantatoare"), a murit la varsta de 89 de ani, anunta vineri Reuters si EFE.

Recomandări
David Popovici, elogiat în L’Equipe după recordul mondial de la Europene: ”Veni, Vidi, Popovici”
David Popovici, elogiat în L’Equipe după recordul mondial de la Europene: ”Veni, Vidi, Popovici”

”Veni, Vidi, Popovici", a titrat cotidianul francez L'Equipe, într-un material dedicat noului campion european şi recordman mondial la 100 metri liber, românul de doar 17 ani, David Popovici.  

Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese
Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat în România 2.651 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, cu peste 2.000 mai puține față de ziua anterioară, precum și 12 decese.

Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii
Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.