Ultimul duel pe tema Brexit, înainte de alegeri. Ce acuzații își aduc Johnson și Corbyn

boris johnson, jeremy corbyn
Getty

Premierul britanic Boris Johnson şi rivalul său laburist Jeremy Corbyn s-au confruntat vineri seara, în cursul unui duel fără surprize, fiecare reafirmându-şi argumentele asupra Brexit cu şase zile înainte de alegerile legislative, relatează AFP.

Timp de peste o oră, fiecare a părut să-şi joace cartea fără să-şi asume riscuri. Liderul conservator, al cărui partid beneficiază de 10 puncte avans, potrivit sondajelor, a pledat din nou pentru acordul de ieşire din Uniunea Europeană pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul.

Boris Johnson promite realizarea Brexit în data de 31 ianuarie

 

Contând pe o majoritate netă care i-a lipsit până acum, Boris Johnson speră să obţină adoptarea acordului său cu privire la Brexit „înainte de Crăciun” şi să-şi aplice programul de „investiţii masive”.

El promite că Brexitul, amânat deja de trei ori, va intra în vigoare într-adevăr la 31 ianuarie.

Citește și
uk
Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: „Nu mai e de munca”

Jeremy Corbyn dorește realizarea unui nou referendum

 

Într-o ţară foarte divizată cu privire la Brexit, Jeremy Corbyn şi-a susţinut propunerea de a organiza în următoarele şase luni un referendum pentru ca britanicii să aleagă între un nou acord de ieşire din UE şi menţinerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Dar în cursul acestui nou referendum, Jeremy Corbyn ar rămâne neutru, ceea ce i-a atras permanent ironii din partea lui Boris Johnson.

„Cum puteţi obţine un acord al Bruxelles-ului pentru Brexit dacă nu credeţi în el? Este un mister pe care nu reuşesc să-l înţeleg”, a remarcat el.

Ducând o campanie foarte de stânga, Jeremy Corby, lider laburist în vârstă de 70 de ani, l-a atacat pe Boris Johnson, afirmând că ar trebui „şapte ani” pentru a negocia cu SUA acordul de liber schimb pe care îl promite liderul conservator, cu preţul suprimărilor de locuri de muncă „pe scară mare”.

El promite naţionalizări şi investiţii în serviciile publice pentru a întoarce pagina unui deceniu de austeritate sub conservatori.

Ce spun sondajele 

 

La capătul acestei dezbateri, care s-a ţinut în faţa a o sută de persoane reprezentative a corpului electoral britanic, un sondaj Yougov l-a dat pe Boris Johnson învingător, cu 52%, faţă de 48%, cu cât a fost creditat Jeremy Corbyn. Dar acesta din urmă le-a apărut mai demn de încredere celor intervievaţi.

Jeremy Corbyn, atacat pe problema antisemitismului

 

Atacat pe problema antisemitismului, pe care este acuzat că l-ar fi lăsat să prospere în cadrul partidului său, în asemenea măsură încât şi-a atras critica marelui rabin al Regatului Unit, Jeremy Corbyn a subliniat că a introdus proceduri disciplinare.

Acuzat de „lipsă de leadership” de adversarul său, el a replicat subliniind că nu a utilizat niciodată un limbaj „rasist”, făcând astfel aluzie la comentarii ale lui Boris Johnson, care comparase femeile cu burca cu cutiile de scrisori.

Boris Johnson, acuzat că ascunde implicațiile Brexit

 

În cursul dimineţii, Jeremy Corbyn lansase un nou atac împotriva lui Boris Johnson, prezentând un document confidenţial al guvernului care probează - potrivit lui - că şeful guvernului ascunde britanicilor implicaţiile economice reale ale acordului de separare negociat cu Uniunea Europeană.

Acest raport arată că vor exista controale reglementare, chiar taxe vamale „dăunătoare”, între provincia britanică Irlanda de Nord şi Marea Britanie după Brexit, ceea ce contravine afirmaţiilor lui Boris Johnson despre absenţa frontierei între cele două teritorii separate prin Marea Irlandei, a detaliat şeful opoziţiei într-un discurs de campanie la Londra.

„Complet absurd”, a replicat Boris Johnson în cursul unui miting.

Boris Johnson, acuzat că se sustrage interviurilor

 

Înainte de a se ţine această dezbatere, premierul a fost acuzat că se sustrage interviurilor şi evită să răspundă întrebărilor deranjante, refuzând să se întâlnească un moderator star de la BBC, Andrew Neil.

Neil l-a provocat pe premier joi seara, explicând direct telespectatorilor: „Firul roşu al întrebărilor noastre este încrederea. Şi pentru ce de atât de numeroase ori în cariera lui Johnson, în politică şi în jurnalism, persoane critice şi uneori chiar cele apropiate lui l-au considerat nesigur”.

Lovitură dură suplimentară pentru Boris Johnson: fostul premier conservator John Major i-a invitat vineri pe alegători să susţină trei foşti deputaţi tory expulzaţi din partid de Boris Johnson din cauza unui dezacord cu privire la Brexit.

Într-o înregistrare video difuzată în cadrul unui miting antiBrexit la Londra, el a apreciat că ieşirea din UE îi va lovi „pe cei care au cel mai puţin”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
Citește și...
O diplomată britanică a demisionat, obosită de „jumătăţile de adevăr” despre Brexit
O diplomată britanică a demisionat, obosită de „jumătăţile de adevăr” despre Brexit

O diplomată britanică în post în Statele Unite a demisionat cu şase zile înainte de alegerile parlamentare din Regatul Unit, afirmând în scrisoarea sa că nu mai suportă „să răspândească jumătăţi de adevăr” despre Brexit, conform CNN.

Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: „Nu mai e de munca”
Romanii din Marea Britanie, afectati de Brexit: „Nu mai e de munca”

Marea Britanie, prima și singura țară care a decis să părăsească Uniunea Europeană. Au trecut trei ani de atunci și politicienii lor încă n-au căzut de acord asupra Brexit-ului, așa că fac alegeri anticipate.

Care sunt șansele organizării unui nou referendum pentru Brexit. Corbyn rămâne „neutru”
Care sunt șansele organizării unui nou referendum pentru Brexit. Corbyn rămâne „neutru”

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat vineri că va rămâne „neutru” în cazul unui nou referendum pentru Brexit, pe care vrea să îl organizeze dacă va ajunge la putere în urma alegerilor de luna viitoare.

Prima dezbatere electorală dintre Johnson și Corbyn. Subiectul principal, Brexit
Prima dezbatere electorală dintre Johnson și Corbyn. Subiectul principal, Brexit

Liderii celor două partide majore din Marea Britanie s-au duelat aseară pe tema Brexitului, în prima dezbatere dinaintea alegerilor generale, convocate pe 12 decembrie.

Recomandări
Ucraina a început să vâneze luptători ruși peste tot în lume: „Suntem prezenți oriunde putem să slăbim interesele Rusiei”
Ucraina a început să vâneze luptători ruși peste tot în lume: „Suntem prezenți oriunde putem să slăbim interesele Rusiei”

Forțele ucrainene vânează luptători ruși în întreaga lume, iar Kievul spune că acțiunile sale împotriva Rusiei în străinătate se desfășoară "în cadrul dreptului internațional".

Declarațiile lui Geoană despre Transnistria, în vizorul Moscovei. Zaharova: NATO transformă Moldova într-o
Declarațiile lui Geoană despre Transnistria, în vizorul Moscovei. Zaharova: NATO transformă Moldova într-o "a doua Ucraină"

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat, miercuri, NATO că transformă Republica Moldova într-o "a doua Ucraină", informează News.ro.

Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”
Mascații ar fi greșit din nou adresa. Un bărbat susține că au intrat peste el în timp ce dormea. „Mi-au pus pistolul la cap”

Un bărbat din Reşiţa susţine că s-a trezit cu poliţiştii de la trupele speciale la uşă, în dimineaţa de 23 februarie, şi că aceştia l-au pus pe burtă, i-au pus pistolul la cap şi l-au ameninţat în faţa copilului său, care are patru ani.