Trump nu va încadra cartelurile mexicane la organizații teroriste. Cine a influențat decizia

Ultima actualizare: 07-12-2019 09:33
donald trump
AFP

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri că renunţă „temporar” să claseze cartelurile mexicane ale traficanţilor de droguri ca „organizaţie teroristă”, la solicitarea omologului său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, relatează AFP.

„A fost depusă toată activitatea necesară pentru clasificarea cartelurilor mexicane ca organizaţii teroriste. Din punct de vedere legal, suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a scris preşedintele Statelor Unite pe Twitter.

„Cu toate acestea, la cererea unui om pe care îl apreciez şi îl respect, şi care a lucrat atât de bine împreună cu noi, preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, vom renunţa temporar la această clasificare şi vom întări eforturile noastre comune pentru a lupta eficient împotriva acestor organizaţii periculoase care cresc continuu!”, a adăugat el.

„Cooperarea a câştigat şi a deschis cale unor rezultate bune”, a scris pe Twitter ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard.

Donald Trump a adus în discuţie eventualitatea de a clasa ca „organizaţie teroristă” cartelurile mexicane într-un interviu telefonic difuzat pe 26 noiembrie pe site-ul jurnalistului conservator Bill O'Reilly.

„Desemnările nu sunt atât de uşoare, există un proces întreg şi noi suntem în plin acest proces”, a explicat liderul de la Casa Albă.

La începutul lui noiembrie, trei femei şi şase copii ai unei comunităţi mormone americane stabilite în nordul Mexicului au fost masacraţi într-un atac atribuit cartelurilor, foarte influente în regiunea de frontieră.

Washingtonul a îndemnat ulterior Mexicul „să declare război” acestor carteluri, iar Donald Trump a spus că SUA sunt pregătite să acorde ajutor vecinului lor de la sud.

O propunere respinsă de Mexic, al cărui preşedinte a afirmat la 29 noiembrie că refuză orice operaţiune armată americană pe teritoriul ţării sale.

„Nu vom permite ca persoane înarmate să opereze pe teritoriul nostru”, a declarat Andres Manuel Lopez Obrador, subliniind în acelaşi timp că se află în "relaţii foarte bune" cu Donald Trump.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO