Ucraina vrea să elibereze toate teritoriile ocupate, iar Dmitri Medvedev amenință Occidentul cu al treilea război mondial

×
Codul embed a fost copiat

După ce a scos trupele rusești din nord-estul țării printr-o contraofensivă rapidă, Ucraina dorește să elibereze toate teritoriile ocupate de forțele de invazie.

Liderul de la Casa Albă avertizează totuși că obiectivul va fi atins după "un drum lung" și pregătește un nou pachet de asistență militară care să ajute Kievul.

Președintele Zelenski a făcut, miercuri, o vizită surpriză în Izium, ca să mulțumescă trupelor pentru avansul fulger din ultima săptămâmă.

Pe de altă parte, fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință Occidentul cu al treilea război mondial. Ruşii au plecat, bucuria este imensă, la fel şi disperararea însă. Oamenii din Balaklia s-au îmbulzit să prindă câteva ceva, când a sosit camionul cu ajutoare alimentare trimis de Kiev.

Oamenilor le va lua mult sa-si revina dupa șase luni traumatizante.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În alt oraș abia eliberat, Shevchenkove, Larisa aproape se rușinează când le spune reporterilor cât de puțina mancare are in casa. Doar ceva orez, făină și zahăr. Timp de șase luni, ea și cu fiica ei de 35 de ani au trait ca niste prizoniere în propriul apartament. Magazinele erau deschise doar pentru soldații ruși.

Tancuri și camioane marcate cu litera "Z" - simbol al armatei rusești - zac acum părăsite pe drumuri, în Izium. Orașul din estul Ucrainei se întinde pe aproape 43 de km pătrați - și face parte din vastul teritoriu pe care - spune președintele Zelenski - armata sa l-a recuperat de la invadatori.

Armata ucraineană sustine că Izium este o pierdere strategică uriașă pentru Moscova, care folosea orasul ca bază militară și nod de aprovizionare pentru forțele din estul Ucrainei.

Sam Kiley, corespondent CNN, Izium: "Aici, jos, a fost un fel unitate medicală, să o numim așa... Iar în interiorul acestui buncăr era o cazarmă... Soldații ruși dormeau aici."

Acolo dormeau pe niște ... uși, din care improvizaseră paturi. Dar chiar și în biserică își făcuseră cazarmă ocupanții.

Sam Kiley, corespondent CNN, Izium: "Aici era centrul de comandă. Este extraordinar. Sunt lipite diferite etichete, cu rolurile ofițerilor ruși, pe aceste pupitre școalare mutate în buncăr. S-au simțit în siguranță aici, jos, sub pământ. Dar, până la urmă, n-a mai fost sigur pentru ei să rămână în Izium.”

"Fugeau ca șoarecii. Fugeau și abandonau totul - vehicule și chiar propriii oameni. Pe unul dintre ei, care era rănit, chiar l-au împușcat, doar pentru a scăpa."

Brig. Gen. Pat Ryder, Pentagon: Colaboram cu ucrainenii pe toate planurile. In domeniul militar, le furnizam informatii sensibile la timpul oportun ca sa-i ajutam sa initieze actiuni si sa-si apere patria.”

Succesele militare potenteaza însă și riscurile.

Serhii, rezident din Harkov: (Putin-n.red.) nu ştie ce să mai facă şi ne va lovi tot mai crâncen infrastructura, ca să nu mai avem apă, curent, ca să amplifice haosul şi să ne intimideze. Dar nu va izbândi, noi vom supravieţui, iar Puţin va crăpa în curând!”

În tot acest timp, fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a calificat garanțiile de securitate cerute de Kiev celor mai importante țări occidentale drept "un prolog pentru cel de-al treilea război mondial".

"Dacă aceste jumătăți de minte vor continua pomparea neîngrădită a regimului de la Kiev cu cele mai periculoase tipuri de arme, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va trece la un alt nivel. Atunci popoarele lor vor simți durerea din plin. Pământul lor va arde literalmente și betoanele se vor topi. În toată lumea va fi foarte, foarte rău. La urma urmei, se spune: ‚A treia parte din oameni a fost ucisă de aceste trei urgii: de focul, de fumul și de pucioasa care ieșeau din gurile lor’ (Apoc. 9:18)", a amenințat Dmitri Medevdev cu citate din Apocalipsă.

Dincolo de asemenea declarații isterice, generalii americani cu multă experiență de front atrag atenția asupra a trei pericole pentru Ucraina. Primul ar fi tempo-ul, adică viteza și ritmul operațiunilor. Cu alte cuvinte, trupele nu trebuie să avanseze mai rapid decât le pot urma artileria, camioanele de aprovizionare, geniştii şi serviciile de informaţii. Un alt factor de care trebuie neapărat ţinut seama este oboseala soldaţilor.

Experienţa arată că forțele aflate în ofensivă pot ataca doar 4-5 zile fără să cedeze. Iar comandanții şi liderii încep să ia decizii foarte proaste după 3 zile de somn insuficient. În sfârşit există pericolul elementelor imprevizibile. De pildă, efectele atacării infrastructurii energetice a Ucrainei, consecinţele unei posibile avarieri a centralei nucleare, recursul la arme de distrugere în masa de către Moscova, ori urmările unei lovituri de stat la Kremlin.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Povestea unei afgane căsătorite la 10 ani, abuzată și forțată să trăiască fără copii. „Dacă respiri, îmi aparții”
Povestea unei afgane căsătorite la 10 ani, abuzată și forțată să trăiască fără copii. „Dacă respiri, îmi aparții”

Mahtab Eftekhar, în vârstă de 26 de ani, o afgană care a fost căsătorită la 10 ani, descrie teroarea de sub regimul talibanilor și cum a decis să caute dreptatea pentru alte femei.  

Kievul îl vrea în spatele gratiilor pe ministrul demisionar al Agriculturii. Decizia luată în instanță
Kievul îl vrea în spatele gratiilor pe ministrul demisionar al Agriculturii. Decizia luată în instanță

Un tribunal ucrainean a ordonat, vineri, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv.

 

Ben Wallace avertizează: „Înghețarea războiului din Ucraina nu e o garanție. Rusia s-ar reînarma și s-ar întoarce mai târziu”
Ben Wallace avertizează: „Înghețarea războiului din Ucraina nu e o garanție. Rusia s-ar reînarma și s-ar întoarce mai târziu”

Fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a lansat un avertisment cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.