Kievul asteapta Sarbatorile cu sarma ghimpata si baricade. Pozitia SUA in fata noilor manifestatii

ucraina

Opozitia ucraineana a participat vineri la negocieri cu presedintele Viktor Ianukovici, dupa care a denuntat un "simulacru" organizat cu o zi inaintea unor noi manifestatii in masa, relateaza AFP.

"Puterea nu a tinut cont de niciuna dintre cererile noastre. Aceeasta masa rotunda este doar un simulacru", a declarat la iesirea de la negocieri fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, liderul partidului Udar, citat de agentia Interfax.

Dupa o ezitare, cei trei lideri ai opozitiei proeuropene care manifesteaza de peste trei saptamani - Vitali Kliciko, Arseni Iateniuk (un lider al Partidului Patria al opozantei Iulia Timosenko) si nationalistul Oleg Tiagnibok - au acceptat sa participe la masa rotunda, pentru a-si prezenta solicitarile si a primi un raspuns din partea Guvernului.

Ianukovici le cere ucrainenilor aflati in strada sa se "calmeze"

Insa in afara promiterii de catre Ianukovici, inainte de intalnire, a amnistierii unor manifestanti arestati, negocierile nu au condus la nimic concret, desi au fost invitate cateva zeci de personalitati, inclusiv clerici.

"Ii indemn pe toti ucrainenii din strada sa se calmeze si sa inceteze confruntarile", a declarat presedintele Ianukovici la finalul intalnirii.

Citește și
Proteste Ucraina
Ucraina risca sa ajunga la razboi civil daca nu va fi depasita criza, avertizeaza Patriarhul Filaret
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mobilizata de esecul unui asalt al politiei, miercuri, cand trupele s-au retras dupa un aflux de mii de persoane, dar si de sustinerea unor reprezentanti ai Uniunii Europene (UE) si Statelor Unite, opozitia a indemnat la participarea in masa la manifestatii anuntate pentru duminica la pranz, la Kiev.
Opozitia reclama demisia Guvernului si semnarea unui acord de asociere cu UE, suspendat pe neasteptate la sfarsitul lui noiembrie.

Dupa intalnire, Kliciko i-a atras atentia lui Ianukovici in privinta oricarei reprimari prin intermediul politiei.

"Ma adresez dumneavoastra, Viktor Ianukovici. Dumneavoastra purtati personal responsabilitatea a ceea ce se intampla in tara", a spus boxerul, care si-a anuntat candidatura la presedintia tarii.

"Stim ca exista planuri pentru rezolvarea situatiei prin forta. Acest lucru va avea consecinte catastrofale pentru tara si pentru dumneavoastra personal", l-a amenintat el.

Statele Unite au indemnat autoritatile ucrainene sa permita desfasurarea pasnica a urmatoarelor manifestatii.

Masa rotunda a fost organizata de catre fostul presedinte Leonid Kravciuk, care se afla la originea unei incercari de mediere, saptamana trecuta, impreuna cu ceilalti doi fosti sefi de stat, Viktor Iuscenko si Leonid Kucima.

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius, a carui tara exercita presedintia semestriala a UE, a anuntat ca a primit asigurari din partea omologului sau ucrainean Leonid Kojara ca nu se va recurge la forta impotriva manifestantilor.

Rusia denunta "ingerinte grosolane" ale occidentalilor

Presedintele rus Vladimir Putin, a carui tara este acuzata in mod deschis de catre europeni ca a exercitat presiuni asupra Ucrainei, a insistat joi asupra "intereselor economice reale" ale unei aproprieri intre Kiev si Moscova.

Premierul Dmitri Medvedev a denuntat vineri vizitele unor reprezentanti europeni sau americani efectuate la manifestanti, in Piata Independentei, drept "o ingerinta grosolana in afacerile interne ale unui stat suveran".

UE a promis joi o sustinere financiara "la inaltimea ambitiilor" Ucrainei, in cazul in care tara isi asuma un "angajament clar" pe calea europeana. Comisarul pentru Politica de Vecinatate Stefan Füle a refuzat, insa, sa ofere cifre.

Premierul ucrainean Mikola Azarov, a cerut miercuri UE un ajutor in valoare de 20 de miliarde de euro, in schimbul semnarii acordului.

Un simbol al miscarii de contestare si totodata al "revolutiei portocalii" din 2004, Piata Independentei din Kiev arata ca transeele de pe front, cu baricade din saci de nisip si din sarma ghimpata.


 

Senatorul John McCain se va afla sambata si duminica la Kiev pentru sustinerea opozitiei

Senatorul republican si fost candidat la presedintia americana John McCain se va afla sambata si duminica in capitala ucraineana, a confirmat purtatorul sau de cuvant vineri, in timp ce noi manifestatii ale opozitiei sunt prevazute in cursul acestui week-end impotriva puterii, transmite AFP.

"Senatorul McCain se va deplasa la Kiev pentru a se intalni cu responsabili ai guvernului, ai opozitiei si ai societatii civile in momentul in care acestia cauta sa determine viitorul tarii lor", a declarat purtatorul sau de cuvant, Brian Rogers.

Senatorul democrat Chris Murphy i se va alatura duminica, a mai confirmat purtatorul acestuia de cuvant.

John McCain a condamnat puternic puterea ucraineana in conflictul cu manifestantii pro-europeni care se desfasoara de mai bine de trei saptamani.

"Este inspaimantator ca autoritatile ucrainene au ales violenta si oprimarea impotriva manifestantilor pasnici din piata Maidan (Independentei, n.r.) din Kiev", a declarat acesta intr-un comunicat miercuri. "Un comportament atat de abject incalca drepturile universale cele mai fundamentale, incepand cu libertatea de exprimare si de asociere pe care o are oricine".

"Daca guvernul ucrainean crede ca forta si politica fricii il vor trece peste criza actuala, se inseala grav. Din ce in ce mai multi ucraineni arata ca nu le este frica. Acesti barbati si femei curajosi trebuie sa stie ca nu sunt singuri. Prietenii lor, peste tot in lume, sunt solidari", a adaugat el.
Statele Unite sunt deschis solidare cu opozitia ucraineana. Washington a evocat de asemenea posibilitatea de a impune sanctiuni puterii lui Viktor Ianukovici.

Washington solicita Ucrainei sa evite confruntarile violente cu manifestantii

Statele Unite au cerut vineri autoritatilor ucrainene sa permita derularea in mod pasnic a manifestatiilor din acest week-end, evitand recurgerea la confruntari cu protestatarii, relateaza AFP.

Ambitionata de esecul unui asalt al politiei miercuri si de sustinerea reprezentantilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite, opozitia a chemat la noi manifestatii masive duminica la pranz la Kiev.

"Este imperativ ca manifestatiile din acest week-end sa poata avea loc in mod pasnic", a declarat Marie Harf, purtatoarea de cuvant adjuncta a Departamentului de Stat.

"Vom ramane desigur atenti la ceea ce se petrece in urmatoarele zile", a adaugat ea.

Mobilizarea opozitiei a fost provocata de razgandirea brusca a puterii la sfarsitul lui noiembrie de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana pentru a ramane apropiata Moscovei.

Opozitia cere demisia guvernului si semnarea acordului.

 

Sursa foto: Mediafax


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
UE propune Ucrainei sa pregateasca un plan pentru aplicarea unui eventual acord de asociere
UE propune Ucrainei sa pregateasca un plan pentru aplicarea unui eventual acord de asociere

Uniunea Europeana a propus, joi, Ucrainei sa pregateasca un plan pentru implementarea unui eventual acord de asociere, cu conditia ca Administratia de la Kiev sa asume angajamentul "clar" de semnare a acordului.

Ucraina risca sa ajunga la razboi civil daca nu va fi depasita criza, avertizeaza Patriarhul Filaret
Ucraina risca sa ajunga la razboi civil daca nu va fi depasita criza, avertizeaza Patriarhul Filaret

Ucraina risca sa ajunga la razboi civil daca violentele vor continua, avertizeaza Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe ucrainene, pledand pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

Peste 10.000 de oameni protesteaza din nou la Kiev. Politia a inceput demolarea baricadelor
Peste 10.000 de oameni protesteaza din nou la Kiev. Politia a inceput demolarea baricadelor

Peste 10.000 de persoane au venit miercuri dimineata in Piata Independentei din Kiev, in pofida asaltului politiei ucrainene, care a demolat, cu cateva ore inainte, baricadele opozitiei proeuropene, a constatat AFP.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.