”Ucraina ar trebui să poată lovi Rusia cu armele livrate de Occident”, spune şeful diplomaţiei lituaniene

Rachete Ucraina
Getty

Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP.


"Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (...) pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca o escaladare", a declarat el, exprimându-şi regretul că "starea de spirit" a occidentalilor era "dominată de frica de Rusia".

Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, "ucrainenilor trebuie să li se permită să folosească echipamentele care le sunt puse la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Ei trebuie să poată lovi teritoriul Rusiei, liniile de aprovizionare, unităţile militare care se pregătesc să atace Ucraina".

Lituania se numără printre ţările care l-au sprijinit pe preşedintele francez Emmanuel Macron atunci când acesta a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina.

"Există o singură parte care îşi impune reguli. Trebuie să renunţăm la toate aceste limite pe care ni le-am stabilit", a insistat Gabrielius Landsbergis.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

El a propus, de asemenea, trimiterea înapoi în Ucraina a instructorilor prezenţi înainte de invazia rusă, pentru a grăbi pregătirea forţelor Kievului.

"Am putea trimite instructorii înapoi în Ucraina (...) care erau deja acolo (...). Lituania este pregătită să se alăture unei coaliţii conduse, de exemplu, de Franţa, care ar urma să antreneze soldaţi în Ucraina", a mai spus el.

El a sugerat, de asemenea, ca "francezii să poată ocupa cu adevărat o poziţie de conducere, desfăşurând elemente de apărare antiaeriană în statele baltice şi apoi convingând alţi aliaţi să gestioneze rotaţiile de trupe acolo".

El a criticat totodată ideea de a convinge China să influenţeze Moscova pentru a opri războiul, văzând în aceasta riscul unei dependenţe de Beijing.

"Nu există masă gratuită, China va cere întotdeauna un preţ. (...) Cerând Chinei să rezolve un conflict în Ucraina, înţelegem de fapt că predam Chinei cheile securităţii noastre prin nerezolvarea situaţiei? (...) Pentru mine aceasta este o abordare extrem de periculoasă", a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Ucraina afirmă că a lovit două depozite de muniţie în Rusia
Ucraina afirmă că a lovit două depozite de muniţie în Rusia

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, a anunţat armata ucraineană, relatează AFP.

Femeie dată dispărută, găsită decedată într-un canal de irigaţii din Buzău
Femeie dată dispărută, găsită decedată într-un canal de irigaţii din Buzău

Femeia în vârstă de 50 de ani dată dispărută în zona unui canal de irigaţii în noaptea de joi spre vineri a fost găsită decedată de către pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău.

Cine este Cristiana Barsony-Arcidiacono, femeia a cărei firmă a fost legată de pagerele care au explodat în Liban
Cine este Cristiana Barsony-Arcidiacono, femeia a cărei firmă a fost legată de pagerele care au explodat în Liban

Vorbeşte şapte limbi, are un doctorat în fizica particulelor, un apartament în Budapesta decorat cu propriile ei desene pastelate de nuduri şi o carieră care a dus-o prin Africa şi Europa, făcând activităţi umanitare, transmite Reuters.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.