Ucigasul din Arizona: un obsedat care citea din Marx si Hitler

Ultima actualizare: 06-05-2012 15:07

UPDATE: America ramane in stare de soc dupa masacrul din Arizona. Sase oameni au fost impuscati mortal la un miting, iar alti 12 au fost raniti. Printre acestia din urma se afla si o deputata democrata, care a supravietuit cu un glont in creier.

Detaliile ororii din Arizona: o femeie s-a aruncat peste asasin

Politicienii de stanga se declara revoltati pentru ca, spun ei, in acest stat permisul de port-arma se obtine extrem de usor.

In locuinta atacatorului au fost gasite indicii care arata ca si-a premeditat fapta.

Autorul masacrului in care a fost ranita grav Gabrielle Giffords, deputat al SUA, se numeste Jared Loughner. Are 22 de ani si probleme mintale. Anchetatorii au aflat ca era obsedat de Giffords si ca se "culturaliza" citind manifeste celebre.

A omorat sase persoane si a socat o lume intreaga prin gestul sau. Gabrielle Giffords, prima evreica din Arizona aleasa in Congres, este in continuare in stare grava, dupa ce glontul i-a trecut prin creier, insa sunt sperante pentru ea.

Una dintre cele sase victime ale tragediei este o fetita de numai 9 ani.

"S-a nascut pe 11 septembrie 2001. A venit pe lume intr-o zi tragica si a plecat tot asa", a spus tatal acesteia.

Tanarul care a deschis focul sambata asupra unei membre a Camerei Reprezentantilor, in Arizona, este autorul unor texte in mare parte incoerente. 

Era obsedat sa intre in contact cu deputatul Gabrielle Giffords, potrivit autoritatilor.

Deputata americana impuscata in cap nu mai are jumatate de craniu

O fotografie a sa din liceu arata un tanar cu parul lung si des si care zambea.

Pe Twitter, colegii de clasa au descris "spirala negativa in care se afla" chiar inainte de a fi exmatriculat de la facultate anul trecut.

"Cred ca a cazut treptat intr-o criza psihotica. Ceva in el s-a rupt. Nu a fost tot timpul asa", arata mesajele de pe internet.

Tanarul imbratisase idei de stanga si aprecia grupul punk Anti-Flag. Pe langa asta, vorbea de teorii apocaliptice care programau sfarsitul lumii in 2012, pe baza profetiilor Maya.

Scria tot felul de texte, pe internet, in care cita din cartile sale preferate: "Manifestul Partidului Comunist", al lui Marx si Engels, si lucrarea "Mein Kampf", scrisa de Hitler. Eseurile sale luau uneori forma unor exercitii de logica, expunand o idee inainte de a propune o concluzie. El vorbea, frecvent si de multe ori in mod confuz, despre crearea unei noi monede.

Visarea cu ochii deschisi

"Ambitia mea este de a-i informa pe visatorii cu ochii deschisi in legatura cu o noua moneda. In cateva zile, veti sti ca sunt un visator cu ochii deschisi!", scria acesta.

Jared Loughner a fost inculpat pentru doua omoruri si trei tentative de omor - printre care si cea impotriva lui Gabrielle Giffords, membra a Camerei Reprezentantilor, grav ranita la cap -, dupa masacrul care a costat sambata viata a sase persoane in timpul unei reuniuni politice in parcarea unui supermarket.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO