”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

×
Codul embed a fost copiat

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.

Dar nu sunt șanse să aibă și avioane de luptă F-16 după ce președintele american Biden a spus "nu".

Luptele din Bahmut şi împrejurimi sunt "întruparea Iadului pe pământ", rezumă un comandant ucrainean. După ce mercenarii din gruparea Wagner au suferit pierderi grele, Moscova ar fi trimis trupe aeropurtate şi o brigadă motorizată. Rușii revendică deja cucerirea unui sat de lângă Bahmut.

Oleksandr Motornyi, jurnalist: "Aceasta este una dintre pozițiile avansate ale armatei ucrainene. Armele sunt mereu pregătite, din când în când se aude un ecou, un ecou puternic al luptelor, dar soldații noștri recunosc sincer că, acum, aici, armele de bază nu sunt mitralierele, ci lopețile și târnăcoapele!"

Ucrainenii încearcă să epuizeze forţele ruse, al căror obiectiv pare să fie controlul unei autostrăzi de importanță strategică.

Citește și
ruși mobilizați
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cedric Leighton, colonel american: ”Luptele încrâncenate din jurul oraşelor Soledar şi Bahmut deţin cheia intenţiilor Rusiei. Bahmut în sine nu are semnificaţie strategică. În schimb, se află pe autostrada care ar deschide ruşilor poarta spre teritoriul aflat sub control ucrainean. Ce încearcă ucrainenii este să-i ţină, să-i blocheze pe ruşi aici, ţinta finală fiind să-i împingă afară de aici din sud”.

Între timp, peste 60 de blindate Bradley sunt în drum spre Ucraina, încărcate pe un cargobot care transportă echipament militar american spre Europa. Soldaţi ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni ca să poată opera blindatele americane, supranumite "ucigașe de tancuri”, datorită armamentului eficient și cu bătaie lungă.

Pe de altă parte, o coaliție formată din 12 țări s-a angajat să livreze Ucrainei cel puțin 320 de tancuri moderne. În primul val de livrări vor fi între 120 și 140 de tancuri - a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba.

În schimb, cel puţin deocamdată, perspectiva Kievului de a obţine avioane de luptă moderne pare firavă.

Pentru cancelarul german, „nici măcar nu se pune problema livrării unor avioane de luptă".

Olaf Scholz: ”Vom face tot ce este posibil pentru ca războiul să nu escaladeze într-un conflict Rusia vs. NATO. De exemplu, la începutul războiului, (NATO) a refuzat instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, pentru că asta ne-ar fi dus direct la război NATO vs. Rusia. Şi cu asta am spus totul”.

Președintele Franței nu este atât de categoric, dar rămâne prudent.

Emmanuel Macron: "Depinde de solicitările care sunt făcute și nu de zvonurile care circulă. Până acum, nu au fost formulate (cereri)”.

Doar Polonia ar fi dispusă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, însă numai în urma consultării cu aliații NATO. Și președintele lituanian a cerut livrarea de avioane de luptă Ucrainei.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: ”Vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Armata rusă revendică ocuparea unui nou sat ucrainean. Motivul pentru care această localitate ar fi foarte importantă
Armata rusă revendică ocuparea unui nou sat ucrainean. Motivul pentru care această localitate ar fi foarte importantă

Rusia a revendicat marţi cucerirea satului Blagodatnî, la nord de oraşul Bahmut, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a intensificat ofensiva şi înaintează lent de mai multe săptămâni, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington, sunt de părere că Rusia se pregătește pentru un nou atac iminent în Ucraina, "cel mai probabil în curs de acţiune" fiind o ofensivă ”în următoarele luni”.

 

 

Țara NATO din Uniunea Europeană care trece fățiș de partea lui Putin. ”Este o nebunie să crezi că Rusia poate fi învinsă”
Țara NATO din Uniunea Europeană care trece fățiș de partea lui Putin. ”Este o nebunie să crezi că Rusia poate fi învinsă”

Preşedintele Croaţiei, ţară membră NATO, a criticat luni statele occidentale pentru că vor furniza Ucrainei tancuri grele şi alte arme în campania împotriva forţelor ruse de ocupaţie, spunând că aceste livrări nu vor face decât să prelungească războiul.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.