Turcia a încălcat spațiul aerian al Greciei de peste 10.000 de ori în 2022. Record de provocări ale Ankarei
Tensiunile dintre Turcia și Grecia, state membre NATO, au ajuns la un nivel alarmant. Elenii anunță că avioanele de luptă turcești au violat spațiul aerian al Greciei într-un ritm alarmant.
Turcia a încălcat spațiul aerian al Greciei de peste 10.000 de ori în primele unsprezece luni din 2022, arată datele Statului Major al Apărării Naționale Elene (GEETHA).
Potrivit datelor, există un record fără precedent de încălcări ale spațiului aerian al Greciei de către Turcia, atât de către avioane de vânătoare, cât și de către drone. Începând cu luna august, încălcările au depășit pragul de 1.000 în fiecare lună. Vârful lor a fost în luna septembrie, cu 1.802 încălcări înregistrate, efectuate de 259 de avioane de luptă turcești, notează publicația Greek Reporter.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O tendință îngrijorătoare este creșterea numărului de încălcări cu avioane de luptă echipate cu muniție reală și a angajamentelor cu avioane de vânătoare de interceptare grecești.
Turcia, record de provocări în 2022
De exemplu, în luna noiembrie, au existat 37 de cazuri de încălcare a spațiului aerian al Greciei de către avioane armate turcești, ceea ce a dus la 42 de angajări cu avioane grecești. Câteva dintre aceste angajamente au avut ca rezultat așa-numitele dogfights, lupte aeriene între avioane de vânătoare desfășurate la distanță mică.
În 2020, anul marii crize în care Grecia și Turcia au fost aproape de un conflict în Marea Egee, au fost înregistrate "doar" 4.605 încălcări, mai puțin de jumătate față de anul acesta.
În timp ce în urmă cu aproximativ un deceniu, în 2013, încălcările au fost de numai 577. Acestea au crescut la 1783 în 2019, când Ankara a dezvăluit pentru prima dată viziunea "Patriei Albastre" (strategia Ankarei care vizează stabilirea suveranității sale asupra zonelor disputate din Marea Egee - n.r.).
Noi încălcări ale spațiului aerian al Greciei de către Turcia vineri
Cea mai recentă provocare din partea Turciei a avut loc vineri, când un trio de avioane de vânătoare turcești a încălcat spațiul aerian al Greciei, zburând deasupra insulelor Panagia și Inousses din nordul Mării Egee, a anunțat GEETHA.
Vineri, un total de 13 avioane F-16 turcești - inclusiv 11 avioane cu reacție înarmate și un avion CN-235 de asistență a marinei turcești - au intrat în FIR-ul Atenei fără a prezenta planuri. În total, au fost înregistrate 15 încălcări ale FIR Atena, care s-au transformat în încălcări ale spațiului aerian național deasupra insulelor din centrul și sud-estul Mării Egee.
Toate avioanele turcești au fost recunoscute și interceptate de avioanele de vânătoare grecești, în conformitate cu normele și practicile internaționale, în timp ce în șapte cazuri procesul de interceptare s-a transformat într-un dogfight.
Premierul Greciei l-a informat pe șeful NATO
La începutul acestui an, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat NATO cu privire la intensitatea încălcărilor spațiului său aerian din estul Mării Egee de către Turcia.
Premierul Greciei a anunțat că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și l-a informat cu privire la comportamentul provocator al Turciei.
"I-am spus clar domnului Stoltenberg că acest comportament este inacceptabil din partea unui partener NATO din aripa SE a NATO. Turcia, cu astfel de provocări, subminează unitatea NATO, într-un moment în care trebuie să rămânem uniți", declarase Mitsotakis.