Trupele Kremlinului bombardează orașele ucrainene pe care le-au pierdut. Serghei Șoigu, vizită-surpriză pe front
Rușii au bombardat, duminică, centrul orașului Herson, de unde soldații Kremlinului s-au retras luna trecută.
Explozii puternice au avut loc și în Bahmut, orașul din estul Ucrainei unde se dau cele mai grele lupte. Între timp, Kremlinul a găsit soluția pentru ridicarea moralului trupelor.
A anunțat crearea unor "brigăzi de creație pentru linia frontului", care vor include cântăreți, instrumentiști și artiști de circ. În schimb, potrivit Kievului, bilanțul soldaților ruși care au murit de la începutul războiului se apropie de 100.000.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Felicitări, fiul tău a devenit un erou", îi spune un oficial al armatei lui Putin, unei mame care este zdrobită de durere, când află că fiul ei s-a prăpădit pe front, în Ucraina. Imaginile cutremurătoare sunt reluate intens pe rețelele de socializare.
Moscova trimite circari pe front
Potrivit evaluării ministrului britanic al Apărării - preocupările soldaților ruși care iau parte la așa-numita operațiune militară specială - se concentrează în primul rând pe nivelul foarte ridicat al pierderilor, pe comandanții de slabă calitate, pe problemele legate de salarizare, pe lipsa de echipament și muniție și pe nevoia de claritate cu privire la obiectivele războiului.
Dar, ca să ridice moralul firav al trupelor, ministerul rus al Apărării a reluat o idee din epoca sovietică - anunțând înființarea a două "brigăzi de creație de linia întâi". Presa rusă afirmă că în cadrul acestora vor "activa" cântăreți, chiar inclusiv de operă, actori și artiști de circ.
Între timp, ministrul Serghei Șoigu a inspectat trupele undeva pe linia frontului din Ucraina - potrivit imaginilor difuzate de Ministerul Apărării de la Moscova. Se văd filmate din elicopter și tranșee și linii de fortificații.
Pe de altă parte, Ucraina a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de oameni, în ultimele zile.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „A avut loc finala Cupei Mondiale FIFA în Qatar. O finală emoţionantă. Acesta este sensul fotbalului, toată lumea are şanse să câştige, toată lumea poate arăta că este cel mai puternic. Însă competiţia este pe terenul de joc, nu pe câmpul de luptă. Şi cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un cartonaş roşu, nu un buton roşu. Când oamenii sunt uniţi prin fotbal, oamenii sunt uniţi prin pace”.
Printre locurile afectate de raidurile rusești cu rachete a fost piața centrală a Kievului, unde a fost instalat un brad de Crăciun, mai mic ca altădată, dar totuși cu luminile aprinse. În orașul Nikolaev din sud, voluntarii au instalat un brad în ton cu vremurile de război, făcut din plase de camuflaj. L-au numit un bard al invincibilității. După Sărbători, plasele de camuflaj vor fi donate soldaților de pe front.
Pe de altă parte, în cursul unei competiții care a fost transmisă live dintr-un adăpost anti-aerian, Ucraina a ales piesa cu care va concura la Eurovision, anul viitor. Este interpretată de duo-ul pop Tvorchi. O stație de metrou din centrul Kievului, care este folosită și ca adăpost subteran de când a început războiul, a fost transformată în studio TV pentru acest spectacol.
Ucraina a câștigat Eurovisionul anul acesta, cu Kalush Orchestra. Însă din cauza războiului, orașul Liverpool din Anglia va găzdui concursul în 2023.