Democraţii din Camera Reprezentanţilor sunt gata să lanseze, pentru a doua oară în 2 ani, procedura de destituire a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

Asta dacă vice-preşedintele Mike Pence refuză să activeze un amendament al Constituţiei, prin care Trump ar fi înlăturat imediat din funcţie.

Motivul: instigarea suţinătorilor lui la asaltul asupra Capitoliului, miercurea trecută.

Primul demers al Congresului va fi votarea unei rezoluţii care îi cere imperios vice-preşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 al Constituţiei şi să-l înlăture din funcţie pe preşedintele în exerciţiu.

Dacă vice-președintele refuză, democraţii din Camera Reprezentanţilor vor lansa procedura de destitutuire pentru "incitare la insurecţie". Unii congresmeni republicani își explică însă reținerea.

Nancy Mace, republican: „Una dintre problemele pe care le am atât cu invocarea Amendamentului al 25-lea cât și cu procedura de destituire este că nu cumva să dezbinăm și mai tare poporul, să nu punem gaz pe foc.”

Într-o scrisoare adresată colegilor ei, democrata Nancy Pelosi îl descrie pe Trump că fiind ”nebun, dezechilbrat și periculos, o amenințare imediată la adresa națiunii”.

Partidul Democrat american a depus luni actul de inculpare a lui Donald Trump

 

Democraţii au depus luni la Camera Reprezentanţilor un act de acuzare împotriva lui Donald Trump, prima etapă către deschiderea formală aşteptată în această săptămână a unei a doua proceduri de destituire a preşedintelui american, acuzat că a ''instigat la violenţă'' la Capitoliu, relatează AFP şi dpa.

Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul miercurea viitoare, că este responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, ei susţinând că prin declaraţiile sale şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.

În acelaşi timp, democraţii, care deţin majoritatea în Cameră, au prezentat o altă rezoluţie prin care au cerut vicepreşedintelui Mike Pence să-l demită pe Donald Trump din funcţie, invocând articolul 25 din Constituţia SUA. Respectivul articol prevede că un preşedinte poate fi înlăturat dacă este considerat ''inapt'' să-şi îndeplinească atribuţiile.

Un republican s-a opus adoptării sale imediate în unanimitate. Un vot urmează să aibă loc marţi în şedinţă plenară.

Dacă Pence refuză să acţioneze, aşa cum este de aşteptat, democraţii din Cameră au promis să avanseze rapid cu procedurile de impeachment (demitere şi punere sub acuzare).

Trump, al cărui mandat se încheie pe 20 ianuarie, ar putea deveni primul preşedinte al SUA pus sub acuzare de două ori.