Trump, scurtă apariţie la summitul G20 înainte ca președintele să plece la golf. Propunerea lui Vladimir Putin la G20
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, şi-a făcut sâmbătă o scurtă apariţie la summitul G20 desfăşurat online, unde a vorbit doar despre bilanţul preşedinţiei sale şi apoi s-a retras să joace golf.
Donald Trump, care susţine în continuare că nu a pierdut alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a luat cuvântul la summitul G20, la puţin timp după discursul de deschidere al Regelui Salman al Arabiei Saudite, care prezidează această reuniune desfăşurată prin teleconferinţă din cauza pandemiei COVID-19.
Potrivit unui delegat care a avut acces la discuţiile închise pentru presă, ''discursul său a constat în a spune că a făcut o muncă absolut incredibilă în timpul mandatului său, pe plan economic şi împotriva pandemiei''.
''Nu a spus niciun cuvânt despre chestiunile internaţionale'', afirmă aceeaşi sursă, potrivit Agerpres.
Conform unui al doilea participant, Donald Trump ar fi spus în scurta sa intervenţie: ''A fost o onoare să lucrez cu voi şi mă bucur să lucrez cu voi în viitor şi pentru o perioadă îndelungată''.
Odată încheiată intervenţia sa, potrivit celor două surse Trump a cedat locul la summit secretarului american al trezoreriei, Steven Mnuchin, şi a părăsit Casa Albă pentru a merge la clubul său de golf din apropiere de Washington.
Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său altor state, spune Putin la summitul G20
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis sâmbătă celorlalţi şefi de stat participanţi la summitul online G20 că Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său ''Sputnik V'' şi altor state care au nevoie de el pentru a combate pandemia de COVID-19, relatează agenţiile Reuters şi DPA.
Acest vaccin împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva coronavirusului vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin.
Deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie ''latura umanitară'' şi ''obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global'', a mai spus Putin la summitul online.
La un alt summit, cel al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), desfăşurat marţi, preşedintele rus a îndemnat statele membre ale acestui grup să-şi unească eforturile pentru producţia acestor vaccinuri pe scară largă. ''Vaccinurile ruseşti există, ele sunt eficace şi sigure. Problema care rămâne este cea a producţiei lor de masă'', a declarat Putin.
El a precizat că ţara sa a semnat deja acorduri cu Brazilia şi India pentru efectuarea de teste clinice pentru vaccinul Sputnik V, primul anunţat de Rusia şi dezvoltat de centrul Gamaleia. El a vorbit şi despre existenţa unui acord cu China şi India pentru ''deschiderea de centre de producţie a vaccinului nostru în aceste ţări, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci şi pentru statele terţe''.
Rusia susţine că vaccinul Sputnik V, aflat în faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Moscova nu a prezentat deocamdată vreo documentaţie ştiinţifică despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis că cercetarea va fi publicată curând ''într-una dintre principalele reviste medicale din lume'' şi va putea fi evaluată de alţi experţi.