Trump: Chinezii nu vor ca eu să câştig la alegerile legislative din noiembrie

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 20:40
Categorie: Internaţional

Donald Trump a acuzat miercuri în mod direct China că încearcă să intervină în defavoarea administraţiei sale în alegerile legislative parţiale din noiembrie din SUA, din cauza fermităţii de care a dat dovadă în chestiuni comerciale.

Trump a lansat această acuzaţie în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU de la New York, într-un context în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate de câteva luni într-o dispută legată de tarifele vamale, administraţia americană cerând o mai mare deschidere a pieţei chineze faţă de mărfurile "made in USA", relatează Agerpres, citând AFP.

"Din păcate, am descoperit că China încearcă să intervină în alegerile din noiembrie 2018 împotriva administraţiei mele", a declarat Trump în Consiliul de Securitate. Chinezii "nu vor ca eu să câştig, sau ca noi să câştigăm, pentru că eu sunt primul preşedinte care sfidează China în legătură cu schimburile" comerciale, a ţinut să precizeze liderul de la Casa Albă.

Trump - care se teme de un recul drastic al republicanilor în Congres la alegerile de la 6 noiembrie de la jumătatea mandatului - a acuzat deja zilele trecute Beijingul că încearcă să-i slăbească poziţia instituind tarife asupra unor mărfuri provenite din state americane unde electoratul îi este în mod tradiţional fidel. China a dezminţit ulterior viguros orice ingerinţă şi a cerut mai mult "respect" din partea SUA.

În discursul susţinut marţi de la tribuna Adunării generale a ONU de la New York, Trump a pledat din nou pentru schimburi comerciale "corecte şi echilibrate", subliniind că dezechilibrul comercial cu Beijingul nu va putea fi "tolerat". La rândul său, China s-a plâns că este imposibilă desfăşurarea de negocieri comerciale cu SUA "cu cuţitul la gât".

Războiul comercial SUA-China s-a agravat luni, odată cu intrarea în vigoare a unor noi tarife vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari pe an.

Diplomaţia chineză a reacţionat prompt miercuri la noile acuzaţii ale administraţiei Trump. "China a respectat întotdeauna principiul neintervenţiei în chestiunile interne ale altei ţări", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Yi. "Respingem acuzaţiile proferate la adresa Chinei şi cerem celorlalte ţări să respecte Carta Naţiunilor Unite şi să nu intervină în afacerile noastre interne", a insistat acesta.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Tusk si Theresa May
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
teroristul din Strasbourg
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”