Trump: Chinezii nu vor ca eu să câştig la alegerile legislative din noiembrie

Ultimul update: Joi 27 Septembrie 2018 10:17
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 20:40
Categorie: Internaţional

Donald Trump a acuzat miercuri în mod direct China că încearcă să intervină în defavoarea administraţiei sale în alegerile legislative parţiale din noiembrie din SUA, din cauza fermităţii de care a dat dovadă în chestiuni comerciale.

Trump a lansat această acuzaţie în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU de la New York, într-un context în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate de câteva luni într-o dispută legată de tarifele vamale, administraţia americană cerând o mai mare deschidere a pieţei chineze faţă de mărfurile "made in USA", relatează Agerpres, citând AFP.

"Din păcate, am descoperit că China încearcă să intervină în alegerile din noiembrie 2018 împotriva administraţiei mele", a declarat Trump în Consiliul de Securitate. Chinezii "nu vor ca eu să câştig, sau ca noi să câştigăm, pentru că eu sunt primul preşedinte care sfidează China în legătură cu schimburile" comerciale, a ţinut să precizeze liderul de la Casa Albă.

Trump - care se teme de un recul drastic al republicanilor în Congres la alegerile de la 6 noiembrie de la jumătatea mandatului - a acuzat deja zilele trecute Beijingul că încearcă să-i slăbească poziţia instituind tarife asupra unor mărfuri provenite din state americane unde electoratul îi este în mod tradiţional fidel. China a dezminţit ulterior viguros orice ingerinţă şi a cerut mai mult "respect" din partea SUA.

În discursul susţinut marţi de la tribuna Adunării generale a ONU de la New York, Trump a pledat din nou pentru schimburi comerciale "corecte şi echilibrate", subliniind că dezechilibrul comercial cu Beijingul nu va putea fi "tolerat". La rândul său, China s-a plâns că este imposibilă desfăşurarea de negocieri comerciale cu SUA "cu cuţitul la gât".

Războiul comercial SUA-China s-a agravat luni, odată cu intrarea în vigoare a unor noi tarife vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari pe an.

Diplomaţia chineză a reacţionat prompt miercuri la noile acuzaţii ale administraţiei Trump. "China a respectat întotdeauna principiul neintervenţiei în chestiunile interne ale altei ţări", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Yi. "Respingem acuzaţiile proferate la adresa Chinei şi cerem celorlalte ţări să respecte Carta Naţiunilor Unite şi să nu intervină în afacerile noastre interne", a insistat acesta.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
metrou roma
Groază la metroul din Roma. O scară rulantă s-a stricat, zeci de oameni au fost răniți. VIDEO
Reacția unui român din Italia anunțat că iubita l-a părăsit pentru altul
Metoda prin care proprietarul unui magazin a reușit să scape de un jaf. Ce le-a spus hoților
Armata spaţială a SUA, creată în etape, până în 2020. Anunțul făcut la Casa Alba
Gestul uimitor făcut de fiul jurnalistului saudit ucis în Istanbul
Anul în care va pleca în prima călătorie Titanic II, replica navei scufundate în 1912
caravana migranti
Peste 7.000 de persoane, în ”caravana” migranţilor spre SUA. Reacția lui Trump
Gestul șocant făcut de migranții ascunși într-un TIR când își dau seama că merg în direcția greșită. VIDEO
Podul care s-a transformat într-o cascadă din cauza inundațiilor severe din Italia. VIDEO
Cea mai veche navă intactă, de peste 2400 de ani, descoperită în Marea Neagră. VIDEO
Analist: „America are suficiente arme încât să distrugă planeta de 10 ori”
Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul