Trump a desemnat Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă. Reacția Iranului

donald trump
Getty

Decizie controversată în SUA: Donald Trump a desemnat luni Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă. În replică, ministrul iranian de externe îndeamnă Iranul să clasifice drept teroriste forţele americane din Orientul Mijlociu.

Este pentru prima dată când Statele Unite califică forţele armate ale unei ţări drept grup terorist.

"IRGC (trupele iraniene de elită - n. red.) sunt principalul mijloc prin care guvernul iranian îşi dirijează şi implementează campania teroristă globală", a arătat Trump într-un comunicat.

Măsura "clarifică perfect riscurile colaborării cu IRGC sau de a-i acorda sprijin. Dacă colaboraţi cu IRGC, finanţaţi terorismul", a insistat preşedintele Statelor Unite.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a insistat pentru schimbarea politicii SUA faţă de Iran. El a precizat într-o conferinţă de presă că noul calificativ pentru Gardienii Revoluţiei va intra în vigoare peste o săptămână.

Citește și
zid trump
Donald Trump a dezvăluit prima porțiune din zidul împotriva migranților. VIDEO
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Noul pas către o poziţie americană mai dură faţă de regimul de la Teheran a fost făcut la aproape un an de la decizia preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015.

SUA au trecut deja pe lista neagră zeci de entităţi şi persoane care au legături cu Gardienii Revoluţiei, dar nu şi corpul militar ca atare. În 2007, Trezoreria Statelor Unite a desemnat Forţa Quds, unitatea pentru operaţiuni în alte ţări a Gardienilor Revoluţiei, drept susţinătoare a terorismului, considerând că este "principala pârghie pentru exercitarea politicii de sprijinire a grupurilor teroriste şi insurgente".

Reuters menţionează că ideea de a atribui trupelor de elită iraniene eticheta de organizaţie teroristă a fost criticată fiindcă expune militarii şi oficialii din serviciile secrete americane la măsuri similare din partea unor guverne ostile.

Iranul a avertizat deja că vor urma retorsiuni la orice sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei, după ce Washingtonul şi-a anunţat intenţiile vineri seara. "Vom răspunde oricăror acţiuni împotriva acestei forţe cu o acţiune reciprocă", au arătat 255 din cei 290 de parlamentari iranieni într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă IRNA, preluată de Reuters.

Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost înfiinţat după revoluţia islamică iraniană din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii şiiţi. Gardienii constituie cea mai puternică forţă de securitate din Iran şi controlează sectoare extinse din economie, având totodată o influenţă majoră asupra sistemului politic. Ei conduc şi programul nuclear şi înarmarea cu rachete. Teheranul a avertizat că dispune de rachete cu rază de acţiune de până la 2000 de kilometri, care pot lovi Israelul sau bazele militare americane din regiune.

 

Reacție furioasă a ministrului iranian de externe
 


Ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif i-a cerut luni preşedintelui ţării să plaseze forţele americane care operează în Orientul Mijlociu, în Asia Centrală şi în Cornul Africii pe lista grupărilor considerate teroriste de către Iran, informează AFP.

Zarif i-a scris o scrisoare preşedintelui iranian Hassan Rouhani în care îi cere să acţioneze în acest sens, informează un comunicat al ministerului său, publicat la scurt timp după decizia SUA de a include Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, pe "lista organizaţiilor teroriste străine" elaborată de Departamentul de Stat.

Preşedintele american Donald Trump a desemnat luni Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă. Este pentru prima dată când Statele Unite califică forţele armate ale unei ţări drept grup terorist.

Iranul figura deja din 1984 pe lista americană foarte restrânsă a "statelor care susţin terorismul", alături de Coreea de Nord, Sudanul şi Siria. Ideea de a-i pune în mod clar la index pe Gardienii Revoluţiei, armata specială înfiinţată în 1979 în scopul de a apăra Revoluţia Islamică iraniană de ameninţări externe şi interne, plana de la instalarea miliardarului republican Donald Trump la Casa Albă.

Şi unitatea Qods este plasată pe lista neagră a "organizaţiilor teroriste". Această unitate de elită a Gardienilor Revoluţiei este ramura lor externă care susţine forţele aliate ale Iranului în Orientul Mijlociu, printre care trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad sau Hezbollahul din Liban.

 

 


Mike Pompeo cere tuturor băncilor din lume să întrerupă orice relaţii cu Gardienii Revoluţiei

 

 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut luni "tuturor firmelor şi băncilor din lume" să întrerupă orice relaţii financiare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, care sunt consideraţi oficial de SUA organizaţie teroristă, transmite AFP.

Noua poziţie a Statelor Unite faţă de trupele de elită iraniene a fost anunţată luni de preşedintele Donald Trump. Este pentru prima dată când Washingtonul califică forţele armate ale unei ţări drept grup terorist.

Pompeo, unul dintre susţinătorii poziţiei mai dure faţă de regimul de la Teheran, a arătat că acesta nu mai este considerat doar "susţinător al terorismului", ci "este el însuşi implicat în acte de terorism".

Orice sprijin material pentru Gardienii Revoluţiei va fi considerată de SUA drept o infracţiune federală, a precizat şeful diplomaţiei americane.

Emisarul SUA pentru Iran, Brian Hook, citat de AFP, a subliniat că Washingtonul a impus în ultimii doi ani 25 de serii de sancţiuni împotriva unor entităţi iraniene, iar măsura anunţată luni "este doar un alt capitol şi vor mai fi şi altele". 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Donald Trump a anunțat demisia secretarului american pentru Securitate Internă
Donald Trump a anunțat demisia secretarului american pentru Securitate Internă

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat duminică plecarea secretarului pentru Securitate Internă, Kirstjen Nielse.

Donald Trump a dezvăluit prima porțiune din zidul împotriva migranților. VIDEO
Donald Trump a dezvăluit prima porțiune din zidul împotriva migranților. VIDEO

Președintele Donald Trump a inspectat zidul ridicat împotriva migranților, la granița cu Mexicul. Porțiunea finalziată are aproape 10 metri și o lungime de aproximativ 4 kilometri.

Unul dintre susținătorii lui Donald Trump, numit președintele Băncii Mondiale
Unul dintre susținătorii lui Donald Trump, numit președintele Băncii Mondiale

Americanul David Malpass, un statornic susţinător al preşedintelui Trump, a fost numit preşedinte al Băncii Mondiale pentru un mandat de cinci ani.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.