Tradiție controversată în Spania. Zeci de cai și călăreți sunt trecuți prin foc
Într-un sat din Spania, zeci de cai şi călăreţi trec prin foc o dată pe an. Se întâmplă în ajunul zilei Sfântului Anton, protectorul animalelor, iar localnicii cred că, aşa, caii vor fi apăraţi tot timpul anului.
Tradiţia supravieţuieşte, chiar dacă e criticată vehement de apărătorii drepturilor animalelor.
„Las Luminarias" se numeşte această sărbătoare populară din satul San Bartolome, aflat la o oră şi jumătate distanţă de Madrid. Pe străzile pietruite ale satului se aprind vreo 20 de focuri de lemne şi călăreţii îşi conduc caii cât mai aproape sau chiar prin flăcări. 106 călăreţi au participat anul acesta, iar satul s-a umplut de sunetul de potcoave şi de fum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: „E un sentiment foarte deosebit şi asta pentru că transmitem obiceiul acesta din generaţie în generaţie, din tată în fiu.”
Tradiţia datează din secolul al XVIII-lea şi este menită să purifice animalele şi să le apere în anul ce vine. Apărătorii drepturilor animalelor au încercat să obţină interzicerea ei, pe motiv de cruzime faţă de cai, şi au sesizat autorităţile în 2013.
Guvernul provinciei Castilla y Leon a replicat că veterinarii trimişi nu au găsit niciun fel de răni la caii care trecuseră prin foc.
Localnic: „Calul e pregătit cu mult timp înainte. Întâi de toate îi pregătim coama şi coada, să nu se ardă, pentru că sunt părţile cele mai vulnerabile la trecutul prin foc. Se pregătesc şi se potcovesc copitele special pentru această zi, căci o aşteptăm tot anul.”
De altfel, sărbătoarea are susţinerea Bisericii Catolice. Înaintea procesiunii se bat clopotele, iar un preot binecuvântează caii.