Trei nave performante de razboi ale Turciei, in portul Constanta. Motivul pentru care au fost trimise in Romania
Trei nave de razboi din Flota Navala Turca, cu un echipament impresionant de lupta, au intrat luni in portul Constanta si, in mod exceptional, civilii au avut acces la bord.
Turcii au vrut sa ne arate cum ar trebui modernizate cele doua fregate romanesti: Regele Ferdinand si Regina Maria, cumparate de statul roman la mana a doua, in 2003.
Nava Heybeliada, cunoscuta in Turcia drept Corveta Nationala, impresioneaza prin armamentul pe care il are la bord dar si prin sistemul performant care o face invizibila radarelor inamice.
Aceasta nava este prima nava militara construita integral in Turcia, dar armamentul este adus din America si Germania. Constructia ei a inceput in 2008 si s-a terminat in 2011.
Onur Ates, reprezentant constructor "Heybeliada”: “Ea este capabila sa lanseze rachete sol-sol de la mare distanta, armamentul din fata navei este foarte eficient si, de asemenea, are rachete ghidate sol aer pentru tintele aeriene dar are si are un echipament de lupta anti razboi submarin."
Corveta are la bord si un elicopter, dar si arme care pot fi dirijate direct din bordul de comanda.
Aceasta mitraliera poate fi folosita impotriva tintelor aeriene si de suprafata, poate trage 200 de gloante pe minut si este complet automatizata.
In tot acest timp, fregatele romanesti Regele Ferdinand si Regina Maria, construite in urma cu 27 de ani in Marea Britanie, par niste jucarii. Ministerul Apararii vrea sa le modernizeze si a alocat in acest scop 220 de milioane de euro. Fregatele vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene si antinava, cu sisteme de tunuri si rachete pentru aparare, dar si cu radare si sonare performante.
Mazlum Savas Onur, reprezentant firma din industria apararii: “Echipamentele de lupta ale acestor fregate au nevoie de imbunatatiri substantiale. Trebuie schimbat mai ales armanementul de suprafata, sistemul de aparare antiaeriane si sistemul antisubmarin."
Modernizarea celor doua fregate se va realiza pe un santier romanesc, iar durata contractului este estimata la trei ani si jumatate. Proiectul este acum in faza de licitatie.
Investitiile vin in contextul in care in februarie, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a avertizat ca Rusia isi intareste masiv prezenta militara la Marea Neagra si a cerut celor trei state membre NATO riverane, Romania, Turcia si Bulgaria, sa colaboreze strans pentru a contracara influenta Moscovei.