Trei morti, dupa ce gruparea Hezbollah a atacat un vehicul militar israelian. Netanyahu ameninta ca vor plati un "pret mare"

×
Codul embed a fost copiat

Israelul avertizeaza, la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, ca va face uz de "dreptul la autoaparare" dupa atacul miscarii islamiste Hezbollah soldat cu moartea a doi militari israelieni si ranirea altor sapte, relateaza AFP, citat de Mediafax.

UPDATE: Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se reuneste in sedinta extraordinara la ora 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei) pe tema schimburilor de focuri intre armata israeliana si miscarea libaneza Hezbollah, incident soldat cu moartea a doi militari israelieni si a unui militar ONU, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Reuniunea a fost convocata la initiativa Frantei, membru permament al Consiliului de Securitate ONU.

Intr-o scrisoare trimisa secretarului general ONU Ban Ki-moon, ambasadorul israelian la Natiunile Unite, Ron Prosor, a indemnat Consiliul de Securitate "sa condamne miscarea Hezbollah in mod public si fara echivoc".

"Israelul nu va sta degeaba atat timp cat Hezbollah ataca israelieni. Israelul nu va tolera niciun atac pe teritoriul sau, va face uz de dreptul la autoaparare si va lua toate masurile necesare pentru protejarea cetatenilor", a avertizat Prosor.

Citește și
Atentat in Beirut
Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Doi militari israelieni au fost ucisi, iar alti sapte au fost raniti in atacul Hezbollah lansat miercuri dimineata asupra unor pozitii militare israeliene, la frontiera dintre Israel si Liban.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat si el miscarea siita libaneza Hezbollah ca va plati un "pret mare" pentru atacul cu rachete de miercuri, soldat cu moartea a doi militari israelieni si ranirea altor sapte, potrivit site-ului Ynetnews.
"Cei aflati in spatele atacului care a vizat astazi o patrula israeliana vor plati un pret mare", a avertizat Netanyahu intr-un mesaj difuzat prin Twitter.

"De ceva timp, Iranul incearca - prin intermediul Hezbollah - sa deschida un nou front impotriva Israelului in zona inaltimilor Golan. Guvernul Libanului si regimul Bashar al-Assad sunt, de asemenea, responsabile pentru consecintele atacurilor lansate de pe teritoriile lor asupra statului Israel", adauga Netanyahu.

"Tuturor celor care provoaca armata israeliana la frontiera nordica le recomand sa isi aminteasca ce s-a intamplat in Fasia Gaza. Miscarea Hamas a primit cea mai mare lovitura de la formarea sa; armata israeliana este pregatita sa actioneze pe toate fronturile", a avertizat Netanyahu, care a convocat miercuri seara o reuniune a comandantilor militari.

Un militar ONU, victima colaterala in schimbul de focuri

Armata israeliana a recunoscut ca a ucis din greseala un militar spaniol, membru al Misiunii ONU din Liban, relateaza site-ul Ynetnews, citat de Mediafax. Incidentul s-a produs in schimbul de focuri cu militanti Hezbollah.

"Am luat legatura imediat cu Natiunile Unite. Regretam incidentul si il vom investiga. Vom trage concluzii; nu am avut intentia de a vatama militari ONU", a declarat un purtator de cuvant al armatei israeliene.

In schimbul de focuri a mai murit si un militar spaniol membru al Fortei Interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL).

Misiunea ONU, care are rolul monitorizarii frontierei israeliano-libaneze, are 10.274 de militari, din 36 de tari.

Marti, doua rachete au fost lansate din Siria spre zona israeliana a inaltimilor Golan, armata israeliena ripostand atacului. Armata israeliana a dispus evacuarea a circa 1.000 de turisti care se aflau intr-o statiune de schi de pe Muntele Hermon, statiunea fiind inchisa pana la stabilizarea situatiei.

Atacurile Hezbollah par a fi o riposta fata de raidul efectuat pe 18 ianuarie, atribuit Israelului, in partea siriana a inaltimilor Golan. Israelul nu a confirmat dar nici nu a infirmat implicarea in incident. Presupuse elicoptere militare israeliene au atacat pe 18 ianuarie un convoi Hezbollah, in zona Quneitra (in partea siriana a Podisului Golan). Jihad Moughniyah, fiul lui Imad Moughniyah (un fost comandant Hezbollah asasinat in 2008), a murit in atac.

De asemenea, un comandant militar al Hezbollah, Mohamad Issa, si alti patru membri ai miscarii siite au fost ucisi. Potrivit unor surse oficiale iraniene, in raidul israelian au murit si cinci membri ai Gardienilor Revolutiei din Iran, inclusiv generalul Mohammad Ali Allahdadi. Iranul si miscarea Hezbollah au avertizat Israelul cu o riposta in urma raidului aerian.

Miscarea siita libaneza Hezbollah a trimis mii de combatanti pentru a ajuta regimul de la Damasc in conflictul cu insurgentii si cu grupuri teroriste. Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Inventia" prin care evreii incearca sa se apere de teroristi. Reactiile israelienilor au fost impartite

Dupa atacul din magazinul evreiesc din Paris si alte acte de antisemitism, un israelian a inventat ''kippa'' invizibila.

Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO
Cel mai sangeros atentat din ultimele 3 decenii comis in Beirut: 22 de morti, 325 de raniti. VIDEO

FOTO. Cel putin 22 persoane au fost ucise, joi, in cel mai sangeros atentat din ultimele trei decenii comis la periferia de sud a Beirutului, fieful Hezbollah, miscare ce lupta impotriva insurgentilor din Siria alaturi de regimul lui Bashar al-Assad.

In umbra razboiului. Israelul pregateste populatia pentru un eventual atac de amploare cu rachete
In umbra razboiului. Israelul pregateste populatia pentru un eventual atac de amploare cu rachete

GALERIE FOTO. Israelul a lansat un exercitiu destinat pregatirii populatiei pentru a face fata unei ploi zilnice de sute de rachete, intr-un moment in care tensiunile cresc in aceasta regiune, din cauza conflictului sirian.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.