Tragedie in China. Autoritatile continua sa caute supravietuitori pe feribotul care s-a scufundat cu peste 450 de oameni

×
Codul embed a fost copiat

Tragedie pe raul Yangtze, din China. Un feribot cu peste 450 de persoane la bord s-a scufundat, luni seara, in conditii necunoscute.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Pana acum, echipele de salvare au reusit sa aduca la mal 15 persoane. Printre acestia s-au aflat si capitanul si mecanicul-sef, care au fost arestati. Supravietuitorii au povestit ca ambarcatiunea ar fi fost prinsa intr-o furtuna ivita din senin in timpul calatoriei. 

In total, 458 de turisti se aflau la bord, majoritatea avand varste cuprinse intre 50 si 80 de ani.

Vasul lung de 76 de metri a fost rastunat de valuri, iar salvatorii chinezi incearca sa gaseasca o cale de acces in interior, pentru a vedea daca mai gasesc pe cineva in viata.

Citește și
feribot in flacari
Pasageri de pe feribotul Norman Atlantic care au sarit in mare au fost muscati de rechini
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cronologia evenimentelor, marti, 2 iunie:

ora 22.00: Ministrul Transporturilor din China a declarat ca autoritatile se afla intr-o "cursa contratimp" pentru a gasi supravietuitori printre sutele de persoane date disparute dupa scufundarea feribotului in raul Yangtze.

"Este o cursa contratimp. Cat timp mai exista speranta nu ne vom da batuti si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a-i salva", a spus oficialul chinez.

ora 18.30: O camera de supraveghere de pe o nava apropiata a surprins ultimele imagini cu feribotul, inainte ca acesta sa se scufunde.

ora 16:40 Administratia Meteorologica din China a confirmat ca regiunea in care naviga feribotul a fost lovita de un ciclon

ora 16:25 Rudele pasagerilor au luat cu asalt birourile agentiei de turism care organizase croaziera, cerand mai multe informatii. La fata locului au ajuns agentii de politie.

ora 16:00 Inspectorii incearca sa afle acum care sunt cauzele tragediei. Potrivit presei din China, feribotul nu era supraincarcat iar pe el se aflau suficiente veste de salvare.

ora 14:30 AP scrie ca, desi initial se anuntase ca 18 persoane au fost salvate, acest numar a fost redus la 15.

Unele dintre acestea au reusit sa inoate pana la tarm, in timp ce altele au fost salvate de autoritati.

ora 14:00 Operatiunile de salvare sunt ingreunate din cauza cetii dese, relateaza New York Times.

ora 13.20 Televiziunea de stiri a Chinei publica o inregistrare video care surprinde momentul in care o femeie de 65 de ani este salvata din vaporul scufundat pe raul Yangtze. Ea se afla printre cei 458 de pasageri si membri ai echipajului.

 

Live rescue of 65-year-old woman in Yangtze ferry disasterVideo has captured the moment a 65-year-old woman is pulled from the capsized Eastern Star ship on the Yangtze River. She was among the 458 passengers and crew on board the ship.

Posted by CCTVNews on Tuesday, June 2, 2015

ora 11.25 Cauza scufundarii vaporului nu este cunoscuta inca. Capitanul si inginerul-sef sunt interogati de autoritati, iar amandoi au declarat ca au fost prinsi intr-un "ciclon" si ca s-au scufundat in cateva minute.

De altfel, unul dintre supravietuitori a confirmat ca vasul s-a scufundat foarte repede, conform agentiei oficiale de presa din China.

ora 12.10 Serviciul de meteorologie al BBC noteaza faptul ca "furtuni severe" au fost inregistrate in zona, iar acestea ar fi putut contribui la naufragiul feribotului.

ora 11.20 The Guardian: Informatiile despre numarul persoanelor care au supravietuit tragediei sunt in continuare neclare. AP anunta ca 18 oameni au fost salvati, inclusiv 12 membri ai echipajului. Pe de alta parte, agentia oficiala de stiri a Chinei spune ca 15 persoane au fost salvate.

ora 11.10 China Daily a publicat imaginea vasului Dongfangzhixing (Steaua Estului), adica ambarcatiunea care s-a scufundat.

FOTO: China Daily

UPDATE 10:40 Rudele celor care se aflau pe feribot se declara furioase pe autoritati pentru ca nu le ofera nicio informatie despre tragedie, desi asteapta vesti cu sufletul la gura.

Huang Yan, o contabila in varsta de 49 de ani din Shanghai, a povestit presei ca este posibil ca sotul ei si tatal ei sa se afle pe vas, insa nu este sigura, relateaza The Guardian. "De ce a parasit capitanul feribotul, desi erau pasageri dati disparuti? Cerem guvernului sa prezinte o lista a pasagerilor pentru a afla cine se afla pe vas", a declarat Yan.

UPDATE 10:25 O femeie de 65 de ani a fost salvata de autoritati din apa si transportata de urgenta la spital. Premierul Li Keqiang a vorbit despre un "miracol" in cazul ei.

UPDATE 10:15 AFP a publicat o harta in care prezinta locul tragediei din China.

UPDATE 9:45 Potrivit The Guardian, pana in acest moment autoritatile au reusit sa salveze 18 pasageri care se aflau pe feribot.

UPDATE 9:20 Din interiorul feribotului scufundat se aud sunete

Scafandrii implicati in operatiunile de salvare a pasagerilor de pe feribotul scufundat luni seara cu 458 de persoane la bord in fluviul Yangtze, in timpul unei furtuni puternice, au declarat ca din interiorul epavei se aud sunete, a relatat postul de televiziune chinez CCTV, citat de DPA.

Echipele de salvare au anuntat ca epava a fost gasita, iar din interior se aud sunete, a indicat postul de televiziune mentionat pe site-ul sau internet, adaugand ca scafandrii incearca sa gaseasca o modalitate de a ajunge la posibilii supravietuitori dintre cele 458 de persoane aflate la bordul vasului.

Cel putin 13 persoane fusesera salvate pana marti dimineata, a informat Ministerul chinez al Transporturilor, inclusiv capitanul si inginerul sef. Potrivit unor informati anterioare, fusesera salvate circa 30 de persoane, dar aceste date nu au fost ulterior confirmate, potrivit DPA. La primele ore ale diminetii de marti, echipele de salvare reusisera sa recupereze un cadavru.

Feribotul ar fi fost prins intr-un taifun

Vaporul, Dongfangzhixing (Steaua Orientului), facea legatura intre orasele Nankin, in est, si Chongqing, in centru, cand a naufragiat in regiunea Jianli (provincia Hubei, centru-est), a precizat agentia. Postul national de televiziune CCTV a informat ca este vorba despre un accident, fara alte precizari.

Potrivit CNN, 13 persoane ar fi fost salvate, printre care capitanul si mecanicul-sef, care au declarat amandoi ca feribotul a fost prins intr-un taifun. Cei doi au fost retinuti de politie.

In momentul in care nava s-a scufundat, luni, la ora locala 21.28 (13.28 GMT), la bordul acesteia se aflau 458 de persoane, dintre care 406 pasageri chinezi, cinci angajati ai unei agentii de voiaj si 47 de membri ai echipajului, a facut cunoscut postul CCTV. Potrivit televiziunii nationale, vasul, cu o lungime de 76 de metri si o capacitate de 534 de persoane, era proprietatea unei companii care organizeaza calatorii in spectaculoasa regiune a Barajului celor trei defileuri.

Conform Xinhua, operatiunile de salvare erau ingreunate de vantul violent si ploile puternice. CCTV a anuntat ca premierul chinez, Li Keqiang, a plecat spre locul accidentului.

In ianuarie, 22 de persoane, dintre care opt straini, au murit in naufragiul unui remorcher care naviga pe fluviul Yangtze.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Un feribot a luat foc in largul Spaniei. Cele 170 de persoane aflate la bord au fost salvate
Un feribot a luat foc in largul Spaniei. Cele 170 de persoane aflate la bord au fost salvate

Autoritatile maritime spaniole au salvat 170 de persoane aflate la bordul unui feribot cuprins de un incendiu, in Marea Mediterana, informeaza presa spaniola.

Pasageri de pe feribotul Norman Atlantic care au sarit in mare au fost muscati de rechini
Pasageri de pe feribotul Norman Atlantic care au sarit in mare au fost muscati de rechini

Pasageri de pe feribotul Norman Atlantic care au sarit in apa, fugind de iincendiul care devasta nava, la sfarsitul lui decembrie, in Adriatica, ar fi fost atacati de rechini, scria presa italiana luni, citata de AFP.

Romanca salvata de pe feribotul din Marea Ionica va ajunge in Italia miercuri dupa-amiaza
Romanca salvata de pe feribotul din Marea Ionica va ajunge in Italia miercuri dupa-amiaza

Treizeci si noua de persoane salvate de pe feribotul din Marea Ionica, inclusiv o femeie cetatean roman, vor ajunge miercuri dupa-amiaza in sudul Italiei, la bordul unei nave sub pavilion maltez, relateaza site-ul agentiei ANSA.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.