Tot mai mulți britanici își abandonează pisicile de rasă, din cauză că nu știu să le întrețină
Înainte să duceți acasă o pisică de rasă, informați-vă temeinic. Este îndemnul asociațiilor pentru protecția animalelor din Marea Britanie care se confruntă cu un fenomen tot mai îngrijorător.
Britanicii vor să aibă pisici la fel ca idolii lor de pe rețelele sociale. Dar, când dau de greu și trebuie să îngrijească animalul, renunță și îl abandonează. Așa se face că adăposturile din Regatul Unit s-au umplut de pisici de rasă abandonate.
Pisicile cu pedigri, așa cum e această felină din rasa numită Savannah, sunt la mare căutare în Marea Britanie. Nu oricine poate să aibă, însă, grijă de ele. Protecția animalelor le transmite doritorilor să caute mai întâi informații despre temperamentul și nevoile unei pisici din această rasă.
Jacky Bliss, stăpâna unei pisici: „Trebuie să știe și părțile mai puțin bune, de pildă faptul că pisicile Savannah pot, în anumite condiții, să deschidă singure ușa. Le place să se implice în tot ceea ce faci. Dacă tai legume, se vor urca pe blatul mobilei, ca să vadă ce faci. Sunt năzdrăvane. Vor să facă parte din viața ta, insistă să facă parte din viața ta.”
Foarte populare sunt și pisicile Scottish Fold. Una dintre cele trei pisici ale lui Taylor Swift aparține acestei rase. O alta apare în filmul cu spioni „Argylle”, în regia lui Matthew Vaughn.
Fostul supermodel Claudia Schiffer, căsătorită cu Vaughn, a explicat la premieră că felina din film e chiar a fiicei sale. Schiffer a adus-o și pe vedeta cu patru lăbuțe pe covorul roșu.
Claudia Schiffer, fost supermodel: „Am întrebat-o pe fiica mea, Clementine: „Putem să-ți folosim pisica?”. Ne ceruse să îi luăm pisică fiindcă văzuse, într-o postare, că Taylor Swift are una din această rasă. De când a apărut în film, pisica noastră a devenit un soi de star de cinema.”
De altfel, mulți adolescenți și tineri din Marea Britanie își iau pisici din anumite rase pentru că sunt influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale.
Esme Wheeler, reprezentanta unui adăpost: „Popularitatea uriașă a acestor pisici pe rețelele sociale, la televizor, în reclame, i-a convins pe oameni să le ia drept animale de companie. Dar fac asta fără să se informeze cu privire la problemele de sănătate cu care se confruntă aceste pisici sau la îngrijirile de care acestea au nevoie.”
Când entuziasmul dispare, stăpânii de pisici își dau seama că nu fac față energiei debordante și nevoilor pe care le au aceste feline, așa că le abandonează. Reprezentanții adăposturilor din Marea Britanie spun că, în ultimul an, numărul pisicilor care au ajuns la ei a crescut cu 300%.