Tot mai multe țări europene revin la restricții pentru a controla răspândirea variantei Delta
Tot mai multe țări europene revin la restricții pentru a controla răspândirea variantei Delta a coronavirusului și, totodată, încearcă să pună presiune pe proprii cetățeni să se vaccineze împotriva COVID-19.
Berlinul a decis să reinstituie carantina obligatorie după călătoriile în Spania și Olanda.
Pe de altă parte, perspectiva obligativității vaccinării a scos în strada mii de oameni în Italia și Slovacia. Iar în Australia, protestele s-au lăsat cu violențe.
Începând de marți, persoanele nevaccinate care revin din Spania sau din Regatul Ţărilor de Jos vor sta în carantină 10 zile la întoarcerea în Germania, sau 5 zile - dacă prezintă un test negativ.
Turist german în Baleare: ”E foarte trist pentru Palma de Mallorca, pentru că oamenii de aici trăiesc din turism. Germanii o să-și spună: "nu ne putem duce acolo daca trebuie să intram în carantina după aia". E dificil.”
Destinațiile populare are Spaniei au ajuns focare ale tulpinii Delta tocmai pentru că turiștii, în majoritate germani și olandezi, nu respectă niciun fel de precauții.
Și în Franța, deschiderea țării pentru turiștii străini își face simțite efectele. Numărul de cazuri noi a crescut vertiginos din nou, ajungând la aproape 22.000 în 23 iulie, față de 11.000 în 16 iulie.
Totuși, în săptămâna de după anunțul președintelui Macron, potrivit căruia persoanele nevaccinate nu vor avea acces la diverse servicii, un număr record de 3,7 milioane de francezi s-au programat pentru imunizare. Unii își fac injecția chiar pe plajele din sudul țării.
În ultima săptămână, și în Italia, numărul de infectări s-a dublat, fapt care a determinat autoritățile să decidă că, din 6 august, prezentarea dovezii vaccinării sau a vindecării, va fi obligatorie pentru intrarea în spații închise. În Torino, mii de oameni au protestat față de decizia guvernului Draghi.
Nu s-a lăsat cu incidente, spre deosebire de manifestația organizată în fata Parlamentului din Bratislava. Pentru câteva ore, protestatarii au blocat accesul în legislativul slovac, ce urma să voteze o lege care ar restricționa accesul la anumite servicii, în funcție de vaccinare.
Și în Australia, mii de persoane au manifestat împotriva măsurilor de lockdown, instituite de peste o lună în cele mai mari două oraşe australiene, Melbourne şi Sydney.
Furia este în creştere împotriva restricţiilor, dar şi faţă de incapacitatea guvernului australian de a furniza seruri în cantităţi suficiente. Doar 11% din populaţie este vaccinată complet.