Toate semnele arată că a început contraofensiva. Ucraina a spart frontul rușilor la Avdiivka, în premieră
În premieră, ucrainenii au reușit să spargă frontul rușilor în regiunea orașului Avdiivka, disputat încă din 2014.
Toate semnele arată că s-a pus în mișcare mult așteptata contraofensivă. Kievul testează deocamdată defensiva rusă, pentru a pregăti terenul înaintea atacului principal.
În altă ordine de idei, China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat majorității. Au votat o rezoluție ONU ce califică invadarea Georgiei, în 2008, și a Ucrainei, anul trecut, drept agresiuni care au generat provocări fără precedent.
Până acum, Beijingul s-a abținut de la toate voturile de la ONU legate de războiul din Ucraina.
Pentru prima oară în ultimele luni, armata ucraineană a lansat un atac masiv asupra trupelor rusești din regiunea Avdiivka, aflată la marginea orașului Donețk, ocupat de separatiști încă din 2014. Rețelele sociale rusești au anunțat că ucrainenii au spart frontul și au avansat aproximativ un kilometru și jumătate. Rușii au fost forțați să se retragă.
În Bahmut, invadatorii înaintează foarte încet și cu pierderi uriașe. Spune asta chiar liderul grupării Wagner.
Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagner: „Unități ale grupării Wagner au avansat până la 160 de metri în Bahmut, pe mai multe direcții. Pierderile noastre se ridică la 103 oameni. Ar fi trebuit să fie de câteva ori mai puțini, dacă am fi avut muniție.”
Ministrul rus al Apărării dă impresia că se ocupă de cerere.
Sergei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „Acțiunile trupelor ruse care execută operaţiunea specială din Ucraina depind de refacerea la timp a stocurilor de arme şi echipamente militare. Conducerea ţării a stabilit ca sarcina pentru industria de apărare să crească ritmul şi volumul producţiei. S-au luat măsurile necesare. În acest moment, e necesar să dublăm producţia de arme de mare precizie, în cel mai scurt timp posibil.”
Oficialii americani estimează că rușii au pierdut doar în această regiune, în ultimele patru luni, nu mai puțin de 100.000 de oameni, din care 20.000 de morți. Ucrainenii au transformat orașul într-o capcană mortală pentru ruși, așa că e clar de ce conducerea armatei ucrainene nu vrea să renunțe la Bahmut.
Gen. Alexandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ale Ucrainei: „În ciuda tuturor sfaturilor și a previziunilor, vom continua să rezistăm pe poziții în Bahmut, să-i distrugem pe militarii companiei Wagner și să distrugem cele mai capabile unități ale armatei ruse. Mai departe, dăm ofițerilor noștri ocazia să ne dea sugestii și ne pregătim de noi acțiuni.”
În tabăra cealaltă, președintele rus Vladimir Putin a inaugurat marți, virtual, o linie de tramvai în Mariupol, oraș ocupat de ruși după un asediu devastator, în urmă cu aproape un an. Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va încerca să aducă viața la normal în regiunile ocupate.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Drumuri, case, școli și spitale sunt construite sau reparate acum (în Mariupol), producția industrială și cea agricolă sunt îmbunătățite. Bineînțeles, continuăm să rezolvăm toate problemele, consistent și sistematic, și vrem ca viața în orașele și satele din aceste regiuni (anexate) să revină la normal.”
Însă lucrurile pare că stau altfel în fieful lui Putin. Potrivit unor publicații rusești independente, Kremlinul vrea să pregătească moral populația pentru un eșec major pe front, în cazul în care ofensiva ucraineană are succes.
Asta, în timp ce propagandiștii lui Puţin încă vorbesc despre atacuri asupra altor state europene.
Vladimir Soloviov, realizator la televiziunea rusă de stat: „Germania trebuie să-și înceteze existența ca stat unitar și să se transforme în mai multe state eliberate de naziști. Să-și aleagă oamenii conducerea. Pentru a scăpa de regimul ocupațional american, trebuie să eliberăm Germania.”
Unde, când şi cum va ataca Ucraina – acestea sunt secrete bine păzite. Dar experții văd semne că momentul unui atac e tot mai aproape. Ucrainenii vizează cu precădere sistemele antiaeriene și de luptă electronică ale rușilor, dar și depozite de combustibil și muniții.
De asemenea, a crescut numărul sabotajelor pe calea ferată, în Rusia. În ultimele două zile, două trenuri au fost deraiate în regiunea Bryansk, aflată la granița cu Ucraina.