Teroare in Nigeria. Prima Doamna a SUA a tinut un discurs la radio, in locul presedintelui Obama, pentru fetele rapite

Michelle Obama

Prima doamna a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, s-a folosi de mesajul saptamanal al lui Barack Obama la radio pentru a atrage atentia asupra rapirilor din Nigeria.

Prima Doamna a SUA a denuntat sambata ca "nesabuita" rapirea celor peste 200 de eleve, in Nigeria, si a avertizat ca aceasta demonstreaza respingerea de catre extremisti a educatiei tinerelor, indemnand la lupta impotriva acestei tendinte, relateaza AFP. "Ca milioane de oameni din intreaga lume, sotul meu si cu mine suntem cuprinsi de revolta si tristete dupa rapirea celor peste 200 de tinere nigerine", a declarat Michelle Obama, care a sustinut pentru prima data, in locul sotului ei, Barack Obama, discursul saptamanal al Casei Albe.

"Aceasta actine nesabuita a fost comisa de catre o grupare terorista hotarata sa impiedice aceste fete sa primeasca o educatie", a declarat Prima Doamna cu o zi inainte de Ziua Mamelor, sarbatorita duminica in Statele Unite. "Ceea ce s-a intamplat in Nigeria nu a fost un incident izolat. Este o poveste pe care o vedem zilnic, atunci cand fetele din intreaga lume isi risca viata pentru a-si realiza ambitiile", a notat Michelle Obama, mama a doua adolescente.

Ea a evocat exemplul lui Malala Yousafzaï, o tanara pakistaneza grav ranita de catre talibani dupa ce a aparat dreptul tinerelor la educatie in tara sa. "Curajul si speranta pe care o incarneaza Malala si alte fete ca ea din intreaga lume ar trebui sa reprezinte un indemn la actiune", si-a exprimat speranta Michelle Obama, notand ca, "la ora actuala, peste 65 de milioane de fete nu au acces la scoala". Insa "educatia este cea mai buna sansa a unei tinere la un viitor luminos, nu doar pentru ea, ci si pentru familia si tara sa", a pledat Michelle Obama.

Aceasta lectie este valabila si pentru Statele Unite, a subliniat "The First Lady". "Sper ca povestea acestor nigeriene va constitui o sursa de inspiratie atat pentru fete, cat si pentru baieti, in aceasta tara", a spus ea. "Tinerilor americani care nu isi iau educatia in serios, celor care nu-si urmeaza cu seriozitate studiile sau se gandesc sa le abandoneze (le transmit ca) sper ca vor avea de invatat din povestea acestor fete si ca se vor consacra, din nou, educatiei", a argumentat ea.

Citește și
Atac terorist in Nigeria
Teroare in Nigeria. Gruparea islamica Boko Haram, responsabila pentru moartea a mii de oameni in fiecare an
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Michelle Obama a incheiat indemnand la "rugaciune pentru revenirea sanatoase" a nigerienelor. "Sa dam dovada de o fractiune din curajul lor, pentru a lupta cu scopul de a oferi fiecarei tinere de pe aceasta planeta acces la studii, un drept al lor", a spus ea.

De altfel, si miercuri, Michelle Obama si-a exprimat solidaritatea cu cele peste 200 de eleve rapite in Nigeria, intr-un mesaj personal postat pe contul de Twitter, relateaza AFP. Contul oficial al Biroului sau, @FLOTUS - acronimul in engleza pentru "Prima Doamna a Statelor Unite" - a publicat o fotografie cu Obama si cuvantul-cheie #bringbackourgirls (dati-ne fetele inapoi). "Ne rugam pentru nigerienele date disparute si familiile lor. Dati-ne fetele inapoi", se poate in mesaj, semnat cu initialele "mo", ceea ce inseamna ca Michelle Obama l-a scris personal.

Prima Doamna are un aer grav in aceasta fotografie, in sala de receptie de la parterul Casei Albe.

Presedintele Barack Obama a afirmat marti ca rapirea celor peste 200 de eleve, in Nigeria, reprezinta o "situatie revoltatoare" si a afirmat ca doreste o "mobilizare internationala" impotriva gruparii islamiste Boko Haram, care a revendicat-o. Presedintele a confirmat ca Nigeria a acceptat trimiterea unei echipe americane de experti, in cadrul unui efort de cautare a tinerelor, si a denuntat Boko Haram drept "una dintre cele mai rele organizatii teroriste".

Politia nigeriana ofera 215.000 de euro pentru informatii despre 220 de eleve rapite de Boko Haram

Politia nigeriana a oferit 50 de milioane de naire (215.000 de euro) pentru informatii care sa permita gasirea celor 223 de adolescente luate ostatice de grupul islamist inarmat Boko Haram, relateaza AFP. "Politia nigeriana anunta o recompensa de 50 de milioane de naire oricui ofera informatii credibile care sa permita localizarea si salvarea liceenelor rapite de la liceul public pentru fete din Chibok, statul Borno" la 14 aprilie, o rapire masiva fara precedent, revendicata de Boko Haram.

Cateva zeci dintre ele au reusit sa fuga, dar peste 220 sunt inca in mainile insurgentilor, potrivit politiei. Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a amenintat intr-o inregistrare video ca le va "vinde" ca sclave si le va "casatori" cu forta. Difuzarea acestei inregistrari video a ingrozit familiile si a generat indignare la nivel mondial. "Este evident o situatie care iti frange inima, o situatie revoltatoare", a declarat presedintele american Barack Obama in primele sale interventii publice pe aceasta tema, in cursul unui interviu acordat postului de televiziune american ABC.

Aceasta rapire in masa "ar putea fi evenimentul care sa ajute la mobilizarea intregii comunitati internationale pentru a face in sfarsit ceva impotriva unei organizatii atat de abjecte, care a comis crime inspaimantatoare", a adaugat el, afirmand ca o echipa de experti americani a fost trimisa deja la fata locului pentru a ajuta autoritatile nigeriene sa gaseasca tinerele.

Borno este epicentrul insurectiei conduse de Boko Haram de cinci ani. Boko Haram, care inseamna "Educatia occidentala este un pacat" in hausa, limba cea mai raspandita in nordul Nigeriei, a comis numeroase atacuri mortale in scoli, licee si universitati in trecut, dar aceste rapiri in masa ale unor adolescente sunt un fapt nou.

Departamentul de Stat american a declarat ca dispune de informatii potrivit carora adolescentele ar fi fost duse in tari vecine, un ecou al declaratiilor - neconfirmate - ale unor oficiali locali din Chibok, potrivit carora captivele ar fi fost vandute ca sotii unor combatanti islamisti din Camerun si Ciad. Autoritatile din cele doua tari au dezmintit ca liceenele s-ar afla pe teritoriul lor. Gruparea extremista, care revendica infiintarea unui stat islamic in nordul Nigeriei, a provocat moartea a mii de persoane in tara in ultimii cinci ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
200 de fete, rapite de o grupare extremista islamista din Nigeria. Liderul a transmis ca le va vinde cu 12 dolari fiecare
200 de fete, rapite de o grupare extremista islamista din Nigeria. Liderul a transmis ca le va vinde cu 12 dolari fiecare

O grupare extremista islamista din Nigeria ameninta ca va vinde ca sclave in jur de 200 de fete. Copilele, cele mai mici cu varsta de 9 ani, au fost rapite la jumatatea lunii aprilie dintr-o scoala din nord-estul tarii.

Teroare in Nigeria. Gruparea islamica Boko Haram, responsabila pentru moartea a mii de oameni in fiecare an
Teroare in Nigeria. Gruparea islamica Boko Haram, responsabila pentru moartea a mii de oameni in fiecare an

Numarul actelor de violenta comise in Nigeria este in continua crestere, fenomen care pare sa fie de neoprit. Aceste violente polarizeaza agenda tarii si provoaca dezbateri aprinse despre cauze si despre felul in care pot fi combatute.

"Casa torturii" din Nigeria. Descoperire socanta a autoritatilor, intr-o cladire parasita, alaturi de mai multe cadavre

Autoritatile nigeriene au deschis o ancheta in cazul unei cladiri abandonate din orasul Ibadan, situat in sud-vestul tarii. Cazul a provocat interesul publicului dupa ce la fata locului au fost gasite mai multe cadavre si corpuri in descompunere.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.