Protestele antirasism cuprind intreg teritoriul SUA. Zeci de mii de oameni au iesit in strada, pentru a treia noapte la rand

Ultima actualizare: 09-12-2014 06:52

O data cu inmultirea cazurilor de politisti albi implicati in moartea unor persoane de culoare, in circumstante discutabile, protestele iau amploare si cuprind intreg teritoriul Statelor Unite, de la o coasta la alta.

Pentru a treia noapte la rand, zeci de mii de americani au iesit in strada pentru a denunta deciziile justitiei de a nu-i acuza penal pe agenti. Manifestantii cer in cor dreptate si schimbari ale procedurilor din politie.

Furia, frustrarea si durerea oamenilor sporesc. Mai ales ca apar noi cazuri controversate. Vineri seara a fost convocat inca un asa-numit mare juriu, la New York, pentru a decide daca un politist alb, debutant, care l-a ucis pe un tanar de culoare, in Brooklyn, luna trecuta, trebuie sau nu inculpat. Politia new-yorkeza a anuntat, de altfel, ca a fost vorba de un foc accidental, iar victima era cu desavarsire inocenta.

Din New York pana in Miami, Chicago ori Dallas, in toate colturile tarii, americani de culoare, dar si albi solidari cu ei, isi exprima emotiile in strada ori chiar in malluri. "Ne confruntam cu probleme de anvergura nationala", a recunoscut si secretarul justitiei, Eric Holder, el insusi afro-american.

In mare, manifestatiile sunt pasnice, iar participantii se marginesc sa-si scandeze revendicarile si sa se intinda pe strada, ca si cum ar fi morti. Totusi, in fiecare noapte au fost arestate zeci, chiar sute de persoane pentru blocarea carosabilului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO