Tensiuni intre SUA si China. Beijingul a refuzat accesul unui port-avion american pentru o escala la Hong Kong
China a refuzat ca port-avionul american USS Stennis si navele care il insotesc sa faca escala in portul Hong Kong, a facut cunoscut vineri un purtator de cuvant al Pentagonului, potrivit AFP, citata de Agerpres.
"Recent am fost informati ca o cerere de escala la Hong Kong a (port-avionului) USS Stennis si vaselor care il insotesc a fost refuzata", a explicat acest purtator de cuvant, comandantul Bill Urban.
Pana in prezent, nu se cunoaste motivul pentru care China a refuzat aceasta solicitare, insa incidentul a avut loc intr-un moment de puternice tensiuni intre cele doua tari din cauza revendicarilor teritoriale ale Beijingului in Marea Chinei de Sud.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Navele noastre au mai facut numeroase escale la Hong Kong fara probleme si chiar suntem prezenti acolo cu (vasul de comandament) USS Blue Ridge. Speram ca acest lucru va continua", a mai afirmat Bill Urban.
Este primul refuz de escala la Hong Kong pentru o nava americana cu incepere din august 2014.
Secretarul Apararii, Ashton Carter, a vizitat USS Stennis pe 15 aprilie cand naviga in largul Filipinelor, nu departe de zonele disputate unde China este pe punctul de a amenaja mici insule construind infrastructuri, printre care piste de aterizare.
Cu aceasta ocazie, demnitarul american a afirmat ca Statele Unite vor continua "sa joace un rol pentru mentinerea pacii si stabilitatii" in regiune, in ciuda ambitiilor Beijingului asupra acestei zone strategice pentru comertul international. El a promis sprijinul Washingtonului Filipinelor si altor tari din regiune care fac fata "intimidarilor" si "constrangerilor".
China considera "teritoriul sau national" aproape toata Marea Chinei de Sud si efectueaza in arhipelagul Spratly (sud) vaste lucrari de rambleiere, transformand recifele de corali in porturi, piste de aterizare si diverse infrastructuri.
Vietnamul, Filipinele, Brunei, Malaezia si Taiwanul au si ele revendicari - care uneori se suprapun - asupra unei zone in regiune.