Temperaturi de luna iulie in Estul Europei. Ce a insemnat valul de caldura pentru tarile invecinate cu Romania
Nu doar Romania se bucura de zile neobisnuit de calduroase. Un soare dogoritor a rasfatat numeroase tari din estul continentului. Iar asta n-a insemnat doar ore petrecute la plaja, inghetata din belsug si plimbari in parc.
Echipajele de la ambulanta au fost in priza: le-au acordat primul ajutor persoanelor carora li s-a facut rau din cauza cresterii bruste a temperaturii.
Soarele arzator i-a convins pe locuitorii orasului Belgrad ca a venit momentul sa isi inaugureze costumele de baie, fie pe plaja artificiala de pe malul lacului Ada, fie pe pajistea verde din parcuri. Nimeni nu a vrut sa stea in casa intr-o zi in care termometrele au indicat temperaturi demne de luna iulie.
La Sarajevo, oamenii s-au refugiat sub umbrelele teraselor, pentru a scapa de dogoarea neobisnuita a soarelui de mai. "Iarna a fost atat de lunga si a plouat atat de mult incat de-abia asteptam sa straluceasca soarele. Daca ar fi dupa mine, mi-ar placea sa fie 40 de grade afara", spune un localnic.
Plajele din Split, Croatia, au fost aproape la fel de pline ca intr-o zi de vara. Putini au rezistat tentatiei de a testa apele Adriaticii. Vremea calduroasa nu a insemnat insa numai voie buna. Katarina Popović, medic pe ambulanta: "Am avut mai multe inteventii ca de obicei, intrucat persoanele cu boli cronice nu au facut fata foarte bine acestei cresteri bruste a temperaturii."
Soarele puternic a "incins" Ungaria. Cel mai cald a fost in sudul tarii, unde termometrele au indicat 30 de grade Celsius. Pe o asa vreme frumoasa, parcurile si gradina zoologica din Budapesta au fost pline de copii.
Cald a fost si in Bratislava. Dar, in alte zone din Slovacia au fost sub semnul furtunilor. Iar de miercuri temperaturile primavaratice vor reveni in toata tara.